Toiminnot

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ohjattu sivulta PSHV)

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta (PSHV) ry. on Suomen ortodoksisen kirkon piirissä diakonia- ja sisälähetystyötä tekevä järjestö. Se perustettiin vuonna 1885 ja nykyään siihen kuuluu noin 3500 jäsentä. Jäsenet kuuluvat veljeskunnan alaosastoihin, joita ovat seurakunnissa toimivat kirkkokuorot, tiistaiseurat, ikonimaalauspiirit ja eräät muut keskustelu- ja ortodoksiakerhot.

PSHV:n toimintamuotoihin kuuluvat edellä mainittujen alaosastojen toiminnan lisäksi erilaiset leirit, opinto-, kurssi- ja julkaisutoiminta sekä pyhiinvaellusmatkojen sekä hengellisten tilaisuuksien ja muun muassa ortodoksisten laulupäivien järjestäminen vuodesta 1929 alkaen.

PSHV julkaisee Suomen ortodoksisen kirkon virallista äänenkannattajalehteä, Aamun Koittoa, joka on ilmestynyt jo vuodesta 1896 saakka. Vuodesta 2012 alkaen lehti ilmestyy kolmena erilaisena versiona, joista kaksi on suunnattu Karjalan hiippakunnan seurakunnille (toinen Viitosille ja toinen Kuutosille) ja kolmas versio on edelleen kaikkien tilattavissa oleva noin viisi kertaa vuodessa ilmestyvä aikakauslehti.

Keväällä 2009 Valamon luostari osti Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta ry:ltä sen ylläpitämän kirja- ja lahjatavaramyymälän Lampukan liiketoiminnot Helsingistä. Liike jatkoi uudistuneena toimintaansa Valamon luostarin kauppana, nimellä Tuohus. Aiemmin veljeskunta ylläpiti omaa kirja- ja lahjatavarakauppaa myös Joensuussa ja Kuopiossa.

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta ry:n toimintaa johtaa veljeskunnan komitea puheenjohtajansa (v. 2012 KS Joensuun piispa Arsenin) johdolla. Päivittäistä työtä johtaa palkattu toiminnanjohtaja, jona toimi vuoteen 2013 saakka (v. 2011-2013 opintovapalla ollut) joensuulaisen Jaana Pössi ja hänen sijaisenaan Eija Räsänen. Vuoden 2013 helmikuusta alkaen toiminnanjohtajana toimii isä Sergius Colliander Heinävedeltä. Toimikunnan keskuspaikka muutti vuoden 2012 tammikuussa Joensuusta Valamon luostariin Heinävedelle.

Nimensä tämä maamme vanhin ortodoksinen järjestö on saanut Valamon luostarin perustajilta pyhittäjäisiltä Sergei ja Herman Valamolaisilta.

Kirjallisuutta

 • Merras, Olavi: Pyhittäjäisien perintö, Pyhäin Sergein ja Hermannin Veljeskunta 1885 - 1985
 • Takala, Vesa & Baljaskin, Annele (toim.): loitkaa Sergei ja Herman, autuaat isämme! Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan 100-vuotisjuhla 27.6. - 30.6.1985

Yhteystiedot (v. 2012)

 • Puheenjohtaja KS Joensuun piispa Arseni
  • sähköposti: piispa.arseni@ort.fi
  • matkapuhelin: 0206 100 236
  • Kuopio / Valamo
 • Toiminnanjohtajan sijainen Eija Räsänen (helmikuun 2013 alkuun saakka)
  • sähköposti: eija.rasanen@ort.fi
  • puhelin: 0206 100 491
  • Joensuu / Heinävesi

Katso myös