Toiminnot

Ero sivun ”Pyhän Suuren Paaston alkaessa 2010” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

(Ak: Uusi sivu: <center>'''Opetuspuhe'''<br> '''Pyhän Suuren Paaston alkaessa''' '''BARTHOLOMEOS''' Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispalta ja Ekumeeniselta patriarkalta<br> Jumalan armosta...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 25: Rivi 25:


Palava puolestapuhuja Jumalan edessä
Palava puolestapuhuja Jumalan edessä

* [[Catechetical Homily 2010 (English)]]
* [[Catechetical Homily 2010 (Greek)]]
* [[Catechetical Homily 2010 (Italian)]]
* [[Catechetical Homily 2010 (Spanish)]]

[[Luokka:Paasto]]
[[Luokka:Opetuspuheet]]

Versio 20. helmikuuta 2010 kello 16.02

Opetuspuhe

Pyhän Suuren Paaston alkaessa

BARTHOLOMEOS

Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispalta ja Ekumeeniselta patriarkalta
Jumalan armosta
Kirkon täyteydelle,
armo ja rauha olkoon kanssanne Herraltamme ja Pelastajaltamme Jeesukselta Kristukselta

yhdessä rukouksemme, siunauksemme ja anteeksiantomme kanssa.

Rakkaat veljet ja sisaret, lapset Herrassa,

Huomenna astumme Pyhän ja Suuren Paaston aikaan. Tänä iltana laulettavassa Sovintosunnuntain ehtoopalveluksessa kuulemme pyhän hymnirunoilijan kehottavan meitä ”aloittamaan paaston ajan valoisin mielin, ja antautuvan sen hengellisiin kilvoituksin” (avuksihuutostikiira) valmistautuessamme vastaanottamaan jumalallis-inhimillisen Herramme suuren kärsimyksen ja riemukkaan ylösnousemuksen.

Sen tähden meiltä vaaditaan ilontäyteistä asennetta heittäytyessämme kiihkeästi tämän puhdistautumisen ja rukouksellisuuden kautta tapahtuvan katumuksen ajan hengelliseen kilvoitteluun. Paasto, pidättyvyys, säästäväisyys, henkilökohtaisten halujen rajoittaminen, intensiivinen rukous, synnintunnustus ja vastaavat askeesin osa-alueet ovat olennaisia Suuren Paaston ajan kannalta, eikä niitä tulisi nähdä raskaina vaatimuksina tai sietämättöminä, epätoivoon ja masennukseen johtavina velvoitteina. Kun lääkärit suosittavat ruokavaliota tai liikuntaa tarpeellisina psykosomaattisen terveyden ja elinvoiman edellytyksinä, heidän ensimmäinen, välttämätön ohjeensa tiellä menestykseen on miellyttävä henkinen asenne, jonka sisältönä on hymy ja myönteinen suhtautuminen. Sama pätee myös edessämme avautuvaan hengelliseen paaston aikaan. Suuri Paasto tulisi nähdä verrattomana jumalallisena lahjana. Se on jumalallisen armon pyhitettyä aikaa, jonka tarkoituksena on etäännyttää meidän aineellisista, ala-arvoisista ja rappeuttavista asioista saattaakseen meidät kohti arvokkaita, kehittäviä ja hengellisiä asioita. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus poistaa sielusta jokainen intohimo, vapauttaa keho kaikesta tarpeettomasta, vahingollisesta ja kuolettavasta. Siten se on valtavan iloitsemisen ja onnen aikaa. Todellista juhlaa ja riemua!

Kuitenkin, rakkaat lapseni, Kirkon meiltä edellyttämä paasto kuten myös pidättyvyys, säästäväisyys, henkilökohtaisten halujen sekä tarpeettomien mielitekojen ja kulutuksen rajoittaminen muodostavat kirjaimellisesti pelastuksen reseptin. Tämä pätee erityisesti tänä vuonna, kun maailmamme on kokenut maailmanlaajuisen talouskriisin ja välittömän, ei vain yksilöitä ja yrityksiä vaan kokonaisia kansakuntia ympäri maapalloa koskevan konkurssiuhan, jonka seurauksena on ollut huippuunsa kohoava työttömyys luoden suoranaisia köyhyyden, masennuksen, yhteiskunnallisen epävakauden ja lisääntyneen rikollisuuden vainoamia ihmismassoja. Suuri Paasto ohjaa meitä päivittäisellä matkallamme tulemaan toimeen hiukan vähemmällä, ilman ylvästelyntäyteistä tuhlailua, turhanpäiväisyyttä ja näyttävyyttä. Se kehottaa meitä hylkäämään kaikki ahneuden muodot ja sivuuttamaan kaupallisen mainonnan heittämät syötit, jotka tarjoavat jatkuvasti uusia ja valheellisia tarpeita. Se herättää ylevän, vapaaehtoisen pelkistämisen kautta meidät tyytymään siihen, mikä on ehdottoman välttämätöntä ja tarpeellista. Meitä ei ole tarkoitettu kuluttavaksi tai pakkomielteiseksi laumaksi aivottomia ja sydämettömiä yksilöitä, vaan herkkien ja välittävien ihmisten yhteisöksi, joka antaa omastaan ja tukee köyhyydessä tai puutteessa elävää ”naapuriaan”. Loppujen lopuksi Suuri Paasto kertoo meille kärsivällisyydestä ja sietokyvystä pienen tai isomman puutteen hetkellä korostaen samalla tarvetta etsiä Jumalan apua ja armoa asettaen koko toivomme Hänen rakastavaan huolenpitoonsa. Näin Kristus ennakoi Suuren Paaston. Näin pyhät ovat eläneet Suurta Paastoa. Näin kirkkoisät toteuttivat Suuren Paaston kilvoitusta. Näin uskomme on perinteisesti ymmärtänyt Suuren Paaston. Näin on Konstantinopolin kirkko laajan kokemuksensa ja ehtymättömän valppautensa kautta aina julistanut ja ilmoittanut Suuresta Paastosta, erityisesti nykyisessä maailmanlaajuisessa tilanteessa.

Jakaen nämä piispalliset ajatukset ja sanat historiallisesta ja pyhästä Fanarista, tuomme teille kaikille isällisen rukouksemme ja hengellisen siunauksemme hedelmällisellä matkalla läpi Suuren Paaston ajan.

Pyhänä ja Suurena Paastonaikana 2010

+ Bartholomeus

Palava puolestapuhuja Jumalan edessä