Toiminnot

Ero sivun ”Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot III” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

(Ak: Uusi sivu: == Bysantti muototuu == Keisari [https://fi.wikipedia.org/wiki/Diocletianus '''Diocletianus'''] (284–304 jKr) esitteli Rooman valtakunnan organisaatiojärjestelmän, joka muotoi...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 11: Rivi 11:
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )
<hr>
<hr>
[[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot II|edellinen]] <-> seuraava<br>
[[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot II|edellinen]] <-> [[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot IV|seuraava]]<br>


[[Luokka:Arvonimet]]
[[Luokka:Arvonimet]]

Versio 20. syyskuuta 2023 kello 12.33

Bysantti muototuu

Keisari Diocletianus (284–304 jKr) esitteli Rooman valtakunnan organisaatiojärjestelmän, joka muotoili ensimmäisenä Bysantin. Hänen strategiansa avain oli imperiumin jakaminen suuriin alueisiin, joita hän kutsui "hiippakunniksi", jotka sitten jaettiin provinsseihin. Jokaisella näistä alueista oli joukko siviilihallinnollisia tehtäviä. Ehkä merkittävintä on se, että Diocletianus erotti siviili- ja sotilasjohtajuuden, jolloin maakuntien kuvernööreillä ei saanut olla omia sotilasjoukkoja, kun taas sotilaskomentajat saivat provinssien rajoja laajemman lainkäyttövallan.

Kun kristinusko laillistettiin keisari Konstantinoksen alaisuudessa, kirkko omi maantieteellisten rajojen käsitteen hallinnolleen ja määritti piispan hiippakunnan rajat täsmälleen Rooman hallituksen siviiliprovinssiverkoston rajoihin.

6. vuosisadan aikana imperiumin hallintorakenne järjestettiin uudelleen. Siviili- ja sotilasjohtajuus vahvistettiin siten, että valtakunta jaettiin nyt sotilaspiireiksi nimeltä themata. Sotilaskenraalit palvelivat thematan provinssin kuvernöörinä ja olivat suoraan vastuussa keisarille. Siviilivirkamiehillä oli edelleen tärkeä rooli sekä keskushallinnossa että maakunnissa, mutta sotilaalliset edut muuttivat Bysantin hallinnon luonnetta.

9. vuosisadalla pyrittiin tietoisesti erottamaan toisistaan varsinaisia hallinnollisia tehtäviä hoitavien arvonimien haltijat ja puhtaasti kunnianimikkeet. Näiden kahden erottamisen helpottamiseksi todelliset arvot myönnettiin virallisella nimityksellä, kun taas kunnianimikkeet myönnettiin vain tutkintotodistuksella tai todistuksella.

(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )


edellinen <-> seuraava