Toiminnot

Ero sivun ”Lucia Syrakusalainen” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Lucia_syrakusalainen_wik.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhä Lucia Syrakusalainen italialaisen renessassimaalari Domenico di Pace Beccafumin maalauksessa. Lucian silmät ovat maalauksessa lautasella.<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]]
[[Kuva:Lucia_syrakusalainen_wik.jpg|thumb|300 px|<center>Pyhä Lucia Syrakusalainen italialaisen renessanssimaalari Domenico di Pace Beccafumin maalauksessa. Lucian silmät ovat maalauksessa lautasella.<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]]
Pyhä neitsytmarttyyri '''Lucia''' syntyi Syrakusassa Sisiliassa vuona 283 ja kuoli vuonna 304 keisari Diocletianuken hallitessa (284-305). Tehtyään pyhiinvaellusmatkan Cataniaan pyhän [[Ahatha Palermolainen|Agathan]] (muistopv. 5.2.) haudalle ja koettuaan siellä ihmeellisen näyn, hän kotiin palattuaan päätti omistaa koko elämänsä Jumalalle.
Pyhä neitsytmarttyyri '''Lucia''' syntyi Syrakusassa Sisiliassa vuona 283 ja kuoli vuonna 304 keisari Diocletianuksen hallitessa (284-305). Tehtyään pyhiinvaellusmatkan Cataniaan pyhän [[Ahatha Palermolainen|Agathan]] (muistopv. 5.2.) haudalle ja koettuaan siellä ihmeellisen näyn, hän kotiin palattuaan päätti omistaa koko elämänsä Jumalalle.


== Marttyyrikuolema ==
== Marttyyrikuolema ==
Rivi 12: Rivi 12:
== Suomenruotsalainen perinne ==
== Suomenruotsalainen perinne ==


Suomeen on tullut Ruotsin kautta Lucian päivän perinne, jossa nuori neito puetaan Lucian päivänä valkoiseen asuun ja kruunataan kynttiläkruunulla. Perinne elää yhä voimakkaana Suomen ruotsalaisten keskuudessa ja siltä se on levinnyt myös muiden suomalaisten pariin.
Suomeen on tullut Ruotsin kautta Lucian päivän perinne, jossa nuori neito puetaan Lucian päivänä valkoiseen asuun ja kruunataan kynttiläkruunulla. Perinne elää yhä voimakkaana suomenruotsalaisten keskuudessa ja siltä se on levinnyt myös muiden suomalaisten pariin.


== Muistopäivä ==
== Muistopäivä ==

Versio 2. joulukuuta 2009 kello 07.08

Tiedosto:Lucia syrakusalainen wik.jpg
Pyhä Lucia Syrakusalainen italialaisen renessanssimaalari Domenico di Pace Beccafumin maalauksessa. Lucian silmät ovat maalauksessa lautasella.
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä neitsytmarttyyri Lucia syntyi Syrakusassa Sisiliassa vuona 283 ja kuoli vuonna 304 keisari Diocletianuksen hallitessa (284-305). Tehtyään pyhiinvaellusmatkan Cataniaan pyhän Agathan (muistopv. 5.2.) haudalle ja koettuaan siellä ihmeellisen näyn, hän kotiin palattuaan päätti omistaa koko elämänsä Jumalalle.

Marttyyrikuolema

Lucia purki kihlauksensa ylhäisen nuorukaisen kanssa, myi omaisuutensa ja jakoi rahat köyhille. Pettynyt kosija ilmiantoi Lucian Syrakusan maaherralle, joka tuomitsi Lucian moniin kärsimyksiin. Lucia lähetettiin muun muassa bordelliin, jossa hän kuitenkin Jumalan avulla säilytti puhtautensa ja lopulta sotilaat katkaisivat hänen päänsä miekalla.

Valo

Pyhän nimi Lucia on johdettu latinan sanasta valo (lux), joka useissa Luciasta kertovissa legendoissa yhdistetään hänen silmiinsä ja niiden puhtaaseen kirkkauteen. Joidenkin legendojen mukaan hän sokaisi silmillään kiduttajansa. San Giovanni Maggioren kirkossa Napolissa väitetään säilytettävän reliikkeinä hänen silmiään.

Suomenruotsalainen perinne

Suomeen on tullut Ruotsin kautta Lucian päivän perinne, jossa nuori neito puetaan Lucian päivänä valkoiseen asuun ja kruunataan kynttiläkruunulla. Perinne elää yhä voimakkaana suomenruotsalaisten keskuudessa ja siltä se on levinnyt myös muiden suomalaisten pariin.

Muistopäivä

Pyhää Lucia Syrakusalaista ei pidä sekoittaa toiseen samannimiseen pyhään, Lucia Campanialaiseen, jonka muistopäivää vietetään 6.7. Pyhän neitsytmarttyyri Lucia Syrakusalaisen muistopäivää vietetään ortodoksisessa kirkossa vuosittain joulukuun 13. päivänä.

HAP