Toiminnot

Ero sivun ”Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot VIII” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

(Ak: Uusi sivu: == Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin palkitsemisjärjestelmistä == === Viisi ensimmäistä sijaa === ==== 5. Sakelliou – Σακελλίου ==== <br> '''Σακελλ...)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
 
Rivi 17: Rivi 17:
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )
<hr>
<hr>
[[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot VI|edellinen]] <-> [[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot VIII|seuraava]]<br>
[[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot VI|edellinen]] <-> [[Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot IX|seuraava]]<br>


[[Luokka:Arvonimet]]
[[Luokka:Arvonimet]]

Nykyinen versio 23. syyskuuta 2023 kello 17.09

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin palkitsemisjärjestelmistä

Viisi ensimmäistä sijaa

5. Sakelliou – Σακελλίου


Σακελλίου on sekä kirkollinen ortodoksisessa kirkossa että siviiliarvo Bysantin valtakunnassa. Tämä arvo ilmestyi ensimmäisen kerran 1100-luvulla kirkollisen ensimmäisen eksokatakoiloin yhteydessä ja täydentää ensimmäisen viiden kirkollisen tason sarjan. Patriarkka tai aluepiispa myönsi σακελλίου-arvon joko presbytereille tai diakoneille. Σακελλίου edusti patriarkkaa tai hänen piispaansa, toimien hänen nimissään. Hänen tehtävänsä oli valvoa seurakuntakirkkojen tehokasta toimintaa kirkon määräysten ja kanonien mukaisesti. Hän valvoi seurakunnan pappeja heidän antaumuksellisuudestaan ja uskollisuudestaan liturgisissa tehtävissään sekä heidän ahkeruudestaan ja pyhistä astioistaan ja välineistään huolehtimisesta. Σακελλίου saattoi määrätä rangaistuksen, jos pieni rikkomus ilmeni, mutta jos rikkomukset ylittivät hänen toimivaltansa, hän lähetti ne piispan käsiteltäväksi.

Σακελλίου valvoi myös naisten luostareita, erityisesti heidän noudattamistaan luostarisäännöksissä ja kirkon kanoneissa niiden lupausten mukaisesti, jotka he olivat antaneet tullessaan nunnaksi. Σακελλίου oli lisäksi vastuussa hiippakuntansa hyväntahtoisista instituutioista, matkailijoiden majataloista ja vanhusten kodeista, niiden toiminnasta kanonien mukaisesti, niissä työskentelevien käytöksestä sekä heidän nuhteettomuudestaan ja uskollisuudestaan pyhää tehtäväänä ja laitoksen tarkoitusta kohtaan. Hän sai säännöllisesti raportteja kaikilta. Σακελλίου, piispan edustajana, toimi hänen sijaisensa muissa köyhille jaettavien aineellisten hyödykkeiden hallinnollisissa tehtävissä. Hänen odotettiin pitävän kirjaa, ja hän raportoi säännöllisesti toiminnastaan.

Samoin σακελλίου oli patriarkaatin palveluksessa valvomaan seurakunnan kirkkoja patriarkan välittömässä lainkäyttövallassa. Hän oli lainopillinen neuvonantaja ja yleinen syyttäjä pappeja vastaan Konstantinopolissa niille, jotka syyllistyivät rikoksiin. Hänet kutsuttiin osallistumaan kirkko-oikeuteen, joka ratkaisi sekä papiston että maallikon asiat. Tässä ominaisuudessa hän saattoi toimia tuomioistuimen presidentin sijaisena, ja jos näin oli, hänen päätöksensä olivat lopullisia.

Σακελλίου-arvo katosi Konstantinopolin kaatumisen (1453) ja Bysantin valtakunnan hajoamisen jälkeen, ja se jatkui vain kunnianimikkeenä. Suuren Euhologionin mukaan σακελλίου sijoittuu viidennelle sijalle viiden toimiston ensimmäisessä sarjassa.

Siviiliarvona σακελλίου oli olemassa jo kuudennella vuosisadalla Bysantin valtakunnassa. Sakellion oli imperiumin talouden erityinen osasto. Sana sakellion tarkoittaa "kassa" tai "rahalaatikko", ja σακελλίου oli imperiumin vartija ja laskujen maksaja. Kaikkia, joilla oli vastuu taloudesta, kutsuttiin myös nimellä σακελλίου. Chronicon Paschalessa mainitaan, että patriarkka Tuomas I:llä vuonna 607 oli palveluksessaan erityinen σακελλίου, joka huolehti hänen henkilökohtaisesta taloudestaan, ja toinen σακελλίου patriarkaatin taloudesta. Kenraaleilla oli myös σακελλίου omaisuudelleen ja henkilökohtaiselle kassalleen. Keisari jopa palkkasi talousjohtajia käsittelemään omaisuuttaan, omaisuudestaan saatavia tuloja, maksuja ja taloudellisia velvoitteita sekä omaa henkilökohtaista kassaansa.

(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )


edellinen <-> seuraava