Toiminnot

Simon Kiivailija (apostoli)

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 9. toukokuuta 2011 kello 14.47 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Apostoli Simon Kiivailija kuvattuna 400-luvun ravennalaisessa mosaiikissa
(Kuva © Pyykkönen)

Pyhä apostoli Simon Kiivailija, muistopäivä 10. toukokuuta, jota kutsutaan myös nimellä Simon Kananeus, oli yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta, joita nimitettiin apostoleiksi. Lisänimen ’Kiivailija’ hän sai erotukseksi toisesta Simon-nimisestä apostolista, Simon Pietarista. Raamatussa Matteuksen ja Markuksen evankeliumeissa (Mark.3:18) häntä nimitetään Simon Kananeukseksi, ja Luukkaan evankeliumissa (Luuk.6:15) sekä Apostolien teoissa (Apt.1:13) Simon Kiivailijaksi (kiivailija on kreikaksi Ζηλωτής / zelotes / Simon Zelotes).

Kaksitoista apostolia

Matteuksen evankeliumissa kirjoitetaan (Matt.10:1-4): Jeesus kutsui kaksitoista opetuslastaan luokseen ja antoi heille vallan karkottaa saastaisia henkiä ja parantaa kaikkia tauteja ja vaivoja.

Nämä ovat niiden kahdentoista apostolin nimet: ensimmäisenä Simon, toiselta nimeltä Pietari, ja hänen veljensä Andreas, Jaakob Sebedeuksen poika ja hänen veljensä Johannes, Filippus ja Bartolomeus, Tuomas ja publikaani Matteus, Jaakob Alfeuksen poika ja Taddeus, Simon Kananeus ja Juudas Iskariot, joka sitten kavalsi Jeesuksen.

Tekstin selityksissä sanaa Kananeus selitetään seuraavasti: Sana Kananeus ei ole varsinaisesti nimi vaan tarkoittanee seloottia, vapaustaistelijaa.

Elämänvaiheet

Apostoli Simon Kiivailija syntyi Galilean Kaanassa. Perimätiedon mukaan hän oli sulhasena häissä, jossa Kristus muutti veden viiniksi (Joh.2:1-11). Tämän ihmeteon myötä pyhä apostoli jätti kotinsa, vanhempansa ja morsiamensa seuraten Jeesusta.

Helluntain jälkeen hänen kerrotaan saarnanneen evankeliumia Mauretaniassa Afrikassa. Perimätiedossa hänet on liitetty useaan muuhunkin lähetyskohteeseen kuten esimerkiksi Egyptiin, Persiaan, Armeniaan ja jopa Britanniaan, jossa hänen kerrotaan erään perimätiedon mukaan kärsineen marttyyrikuoleman nykyisessä Lincolnshiren kaupungissa.

Toisen tiedon mukaan hän päätti lähetystyönsä Georgiassa. Apostoli Simonia kidutettiin ja hänet ristiinnaulittiin pakanoitten toimesta Abkhaziassa.

Saha on hänen attribuuttinsa kirkkotaiteessa.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää apostoli Simon Kiivailijaa vuosittain toukokuun 10. päivänä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 3. säv.

Oi pyhä apostoli Simon, | rukoile armollista Jumalaa, | että Hän antaisi || synninpäästön meidän sieluillemme.

Kontakki, 2. säv.

Ylistäkäämme kaikki kiitoksin jumalallista julistajaa Simonia, | joka perusti jumalisten sydämiin lujasti viisauden opit, | sillä nyt hän on kunnian valtaistuimen edessä, || riemuitsee ruumiittomien kanssa ja rukoilee lakkaamatta kaikkien meidän puolestamme.

Minea

Minea 10.5.