Toiminnot

Pietari Sebastealainen

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 1. tammikuuta 2013 kello 12.31 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (siirsi sivun ”Pietari Sebastelainen” uudelle nimelle ”Pietari Sebastealainen”)

Pyhä Pietari II, Sebastean piispa oli pyhien Basileios Suuri, Gregorios Nyssalainen, Naukratios ja Makrina Nuorempi veli ja ilmeiseti kymmenen laspsi perheessä, jonka vaikutus on ollut kristinuskolle valtava ja joista suuri osa - edellisten lisäksi: isä, äiti ja isoäiti - on kanonisoitu pyhiksi ortodoksisessa kirkossa.

Isä kuoli heti Pietarin syntymän jälkeen vuonna 319 ja lapset - koko suuri perhe - jäivät äidin ja vanhimman tyttären kasvatettaviksi. Myöhemmin äidin ja Makrinan vetäytyessä Annesiin, perheen koti muutettiin luostariksi. Kerran vieraillessaan tässä "perheluostarissa", hänen veljensä Basileios vihki Pietarin papiksi vuonna 370.

Piispaksi Pietari vihittiin toisen Konstantinopolissa kokoontuneen yleisen eli ekumeenisen kirkolliskokouksen yhteydessä ja aloitteesta vuonn 381.

Koska Sebastean piispan istuin oli aikaisemmin harhaoppisen Eustathioksen kuoleman jälkeen ollut tyhjillään (lukuunottamatta pientä jaksoa, jolloin Pietarin veli Gregorios Nyssalainen hoiti sitä), Pietari valittiin piispaksi Sebasteaan. Edellinen saman niminen piispa (Pietari I) oli toiminut piispana Sebasteassa 300-luvulla ja hänestä mainitsee kirjeessään mm. Gregorios Teologi.

Pyhä Pietari Sebastealainen kuoli rauhallisesti tehtyään määrätietoista työtä ortodoksisen kirkon edestä Sebastean alueella noin vuoden 400 tienoilla.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Pietaria, sebastean piispaa aina vuosittain tammikuun 9. päivänä. Vuodesta 1998 alkaen häntä on muisteltu myös kaikkien saman perheenjäsenten yhteisenä juhlana pyhän Basileios Suuren muistopäivänä, tammikuun 1. päivänä. Tähään perheeseen kuuluivat pyhän Basileios Suuren lisäksi siis hänen isoäitinsä Makrina Vanhempi, isänsä Basileios Vanhempi, äitinsä Emilia Kesarealainen (Emmeleia, muistopv. 1.1., kreikkalaisissa kalentereissa 30.5.), veljensä Gregorios Nyssalainen ja Naukratios sekä sisarensa Makrina Nuorempi. Perheenjäsenistä on eri lähteissä erilaista tietoa. Joissakin lähteissä mukana on myös Theosebia (joka oli joko Gregorios Nyssalaisen vaimo tai toisten lähteiden mukaan hänen sisarensa, muistopv. 10.1.).