Toiminnot

Bathildis kuningatar ja nunna

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 29. tammikuuta 2013 kello 14.07 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Pyhän Bathildiksen (Ascanialaisen) elämäkerta on ihmeellinen [nimestä käytetään myös erilähteissä muotoja: Bathild, Baldhild, Baldechilde ja Bauteur sekä vanhassa englannissa Bealdhild, suomeksi: "rohkea miekka" tai "rohkea keihäs].

Pyhä Bathildis keskiaikaisessa kuvassa.
(Kuva: Wikipedia)

Vankina ja orjana Ranskaan

Hän syntyi joskus vuoden 630 tienoilla Englannissa ja joidenkin lähteiden mukaan hän olisi ollut silloisen Itä-Englannin hallitsijan Ricberhtin sukulainen. Hän joutui jo 11-vuotiaana merirosvojen vangiksi ja hänet myytiin orjaksi nykyisen Luoteis-Ranskan paikkeilla sijainneeseen Neustriaan eräälle korkea-arvoiselle ylimykselle, joka tytön kasvettua ja kaunistutua halusi hänen kanssaan naimisiin. Bathildis kuitenkin kieltäytyi ja myöhemmin avioitui vajaat kaksikymppisenä neitona isäntänsä työskentelypaikan, maan kuninkaan Klodvig II kanssa (nimestä on muotoja: Klodovig, Chlodovech tai Clovis, hallitsi 637-657).

Kuningattarena

Neustria osana Frankkien valtakuntaa.

Kuninkaalle ja Bathildikselle syntyi kolme poikaa: Clothar III (Clotaire, hallitsi 657-668), Childerik II (Kilderik, hallitsi 668-674 Austrasiaa ja osan aikaa kaikkia frankkeja) ja Theodoric III (Thierry, hallitsi 673-691 Neustriaa ja Burgundia ja myöhemmin koko frankkien valtakuntaa). Kun heidän isänsä Klodovig II kuoli, vanhin pojista oli vasta viisi vuotias ja maata hallitsi major domukset, eräänlaiset käskynhaltijat, mutta myös kuningatar Bathildiksellä oli merkittävä rooli sijaishallitsijana.

Kuningattarella oli hyvässä muistissa oma kohtalonsa ja vakaumuksellisena kristittynä, hän piti huolta sorretuista, köyhistä, orvoista ja muukalaisista, mutta myös kirkosta, luostareista ja niiden asukkaista. Hänen sanotaan perustaneen ainakin kaksi luostaria (Corbie ja Chelle's) elinaikanaan. On mahdollista, että hän perusti vielä kolme muutakin luostaria: Jumièges , Jouarre ja Luxeuil. Asiasta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. Ihmisarvon ja kirkon puolustaminen olivat joka tapauksessa kuningattarelle tärkeitä asioita.

Nunnana

Miehensä - kuninkaan - kuoleman jälkeinen aika oli levotonta aikaa, johon sisältyi poliittisia juonitteluja ja sotilaallisia uhkia, joiden käsitteleminen oli sijaishallitsijana toimivalle kuningattarelle erittäin vaikeaa. Vuonna 665 hänet syrjäytettiinkin vallankaappauksella, kistä kuningatar Bathildis oli huojentunut, sillä nyt hänellä oli viimein mahdollisuus toteuttaa pitkäaikainen haaveensa: mennä luostariin.

Syrjäytetty kuningatar vetäytyi kilvoittelemaan tavallisena, nöyränä nunnana perustamaansa Chelles'n luostariin, jota johti myöhemmin pyhäksi kanonisoitu Bertilla (muistopv. 5.11.). Luostari sijaitsee jonkin matkaa itään Pariisista.

Kuolema

Pitkällisen ja tuskallisen sairauden murtamana pyhä Bathildis kuoli 30.1.680. Ennen kuolemaansa hän näki näyn portaista, joita pitkin hän kiipesi enkelien kanssa ylöspäin. Pian kuolemansa jälkeen häntä alettiin kunnioittaa niin Ranskassa kuin Englannissa ja hänen reliikkinsä todettiin maatumattomattomiksi vuonna 833 ja hänet vahvistettiin pyhäksi paavi Nikolaos I:n toimesta (857-867). Myöhemminkin hänen reliikkinsä ovat saaneet aikaan ihmeitä, mm. haudan avaamisen yhteydessä vuonna 1631.

Kuvaus ikoneissa

Pyhä Bathildis kuvataan usein ikoneissa kruunattuna nunnana juuri tämän elämänsä kaksijakoisuuden vuoksi. Hänelle laitetaan usein mukaan kuvaan myös taivaaseen nousevat portaat tuon unensa mukaisesti. Joskus kuvaan liitetään mukaan luuta, joka kuvaa hänen palvelualttiuttaan.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko - etenkin Ranskassa ja Englannissa - muistelee pyhää Bathildista, kuningatarta ja nunnaa, aina hänen omana muistopäivänään 30. päivänä tammikuuta.

HAP