Toiminnot

Tuomaan sunnuntai

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 9. huhtikuuta 2010 kello 06.07 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Ensimmäistä pääsiäisen, Herran ylösnousemuksen juhlan jälkeistä sunnuntaita nimitetään '''Tuomaan sunnuntaiksi''' sekä myös '''antipashaksi'''. Se seuraa...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Ensimmäistä pääsiäisen, Herran ylösnousemuksen juhlan jälkeistä sunnuntaita nimitetään Tuomaan sunnuntaiksi sekä myös antipashaksi. Se seuraa heti pääsiäisen jälkeistä niin sanottua kirkasta viikkoa.

Tuomaan sunnuntai

Tuomaan sunnuntain nimitys tulee tietysti Jeesuksen oman opetuslapsen, apostoli Tuomaan mukaan, jota myös joskus nimitetään nimellä ”epäilevä Tuomas”. Nimi johtuu Raamatussa kerrotusta kertomuksesta, jossa Tuomas epäili Kristuksen ylösnousemusta (Joh. 20:24-29):

Yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, ei ollut muiden joukossa, kun Jeesus tuli. Toiset opetuslapset kertoivat hänelle: "Me näimme Herran." Mutta Tuomas sanoi: "En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko." Viikon kuluttua Jeesuksen opetuslapset olivat taas koolla, ja Tuomas oli toisten joukossa. Ovet olivat lukossa, mutta yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille!" Sitten hän sanoi Tuomaalle: "Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" Silloin Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!" Jeesus sanoi hänelle: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe."

Usein apostoli Tuomasta kuvaavissa ikoneissa hänet on kuvattu juuri koskettamassa Kristuksen rintaa, johon keihäällä oli tehnyt haava Hänen riippuessaan ristillä. Ikonin tekstiin ei ole kuitenkaan laitettu sanoja ”epäilevä Tuomas” vaan esimerkiksi slaavilaisissa teksteissä usein ”Tuomaksen usko” tai kreikkalaisissa teksteissä ”Tuomaksen kosketus”, kuvaamaan sitä, että Tuomas kosketettuaan Eläväksi Tekevän Herran kylkeä ei enää epäillyt Kristuksen ylösnousemuksesta. Usko syrjäyttää epäuskon, se on tämän päivän teema.

Antipasha

Tämän päivän toinen nimi antipasha ei tarkoita mitään ”vastapääsiäistä” tai ”pääsiäisen vastaisuutta”, vaan ilmaus tarkoittaa ilmausta ”pääsiäisen sijaan”. Antipashasta alkaa ajanjakso, jolloin Kirkko varustautuu kirkkovuoden joka sunnuntai Herran ylösnousemukseen. Sunnuntaita kutsutaankin siksi venäjänkielessä ”ylösnousemukseksi” ja kreikassa ”Herran päiväksi”.

Erilaisia tapoja

Joissakin kulttuureissa on ollut tapana tänä päivänä – kahdeksantena päivänä Kristuksen ylösnousemuksesta – kulkea pääsiäiskynttilöiden kanssa hautausmaalle laulaen tai huutaen pääsiäistropariaKristus nousi kuolleista”. Samalla haudoille on jätetty pääsiäismunia.

Toinen paikallinen perinne – jota tosin ei ilmene Suomessa – on ollut tehdä tälle päivälle aivan erityisiä apostoli Tuomaalle omistettuja keksejä, Tuomas Uskovan keksejä. Keksit muotoillaan käden (kämmenen) muotoisiksi ja jokaiseen keksiin painetaan keskelle kämmentä kuoppa, johon laitetaan punaista hilloa. Keksit kuvaavat siis Kristuksen käsiä, joita Tuomas kosketti.

Tuomaan sunnuntaina voidaan myös jo varustautua tulevaan tiistaihin, Tuomaan tiistaihin, joka on yleinen vainajien muistelupäivä. Silloin on mahdollista vierailla haudoilla, jossa voidaan toimittaa panihida ja myöhemmin syödä kotona kolivaa, muistelupuuroa (kts. tarkemmin -> koliva). Panihida voidaan toimittaa myös muualla esimerkiksi kotona.

HAP

Tuomaan sunnuntain tropari

Oi Kristus Jumala, sinä, Elämä, nousit niin kuin aurinko sinetöidystä haudasta ja tulit, oi kaikkien ylösnousemus, lukittujen ovien taakse opetuslastesi eteen ja heidän kauttaan uudistat meissä totuuden hengen suuresta laupeudestasi.

Katso myös