Toiminnot

Bonifatius Creditionilainen

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 17. huhtikuuta 2010 kello 07.41 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|<center>Pyhä Bonifatius<br><small>(Kuva: Wikipedia)</small></center> Pyhä '''Bonifatius''' syntyi noin vuoden 680 tienoilla Britanniassa mahdollise...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Pyhä Bonifatius
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä Bonifatius syntyi noin vuoden 680 tienoilla Britanniassa mahdollisesti Creditionissa Devonin alueella Englannissa. Hänen siviilinimensä oli Winfried (nimestä löytyy ainakin seuraavia erilaisia muotoja: Winfrid, Wynfrith ja Wynfryth). Hän on erittäin tunnettu keskieurooppalainen lähetyssaarnaaja, josta käytetään myös nimitystä Saksan apostoli.

Elämä Englannissa

Winfried oli arvostetusta ja varakkaasta perheestä ja isänsä ajatusten vastaisesti hän halusi jo varhain omistautua luostarielämälle. Hän sai teologisen koulutuksen Adescancastren benediktiiniluostarissa lähellä Exteriä Southamptonin länsiosassa luostarinjohtajan Winbertin ohjauksessa ja 30-vuotiaana hänestä tuli pappi. Hänen tuon ajan ensimmäisiä kirjallisia saavutuksiaan oli kirjoittaa ensimmäinen latinalainen kielioppi Englannissa.

Saksan apostoli

Pyhän Bonifatiuksen krypta Fuldassa
(Kuva: Wikipedia)

Vuonna 716 Winfried lähti lähetyssaarnaajaksi Friisinmaalle, nykyiseen Hollantiin. Tämän matkan tulokset jäivät kuitenkin vallinneiden sotien ja friisien hallitsijoiden, Kaarle Martelin ja Radbodin välisten kiistojen vuoksi vähäisiksi ja hän palasi Nurslingiin, pieneen hampshireläiseen kylään Englannin Southamptoniin.

Epäonnisen retken jälkeen Winfried turvautui Rooman paavin apuun ja sai häneltä kasteen uudennimiseksi lähetyssaarnaajaksi: nyt hän toimi 'Bonifatius-nimisenä (latinaksi: Bonifacius). Uudella lähetysretkellä hän muun muassa vuonna 723 kaatoi Thorille omistetun ”pyhän tammen” Saksan Pohjois-Hessenissä, lähellä nykyistä Frizlarin kaupunkia. Tästä aiheesta on kirjoitettu paljon hänen elämäkerrassaan. Joka tapauksessa puun lähistöllä sijaitsee nykyinen Fritzlarin katedraali ja alueen asukkaat kääntyivät suurin joukoin kristityiksi ja tapahtumaa pidetään eräänlaisena kristillistämisen alkupisteenä Saksassa.

Bonifatiuksen lähetystyön alueina olivat pääasiassa Thüringen, Friisinmaa ja Hessen ja hänestä tuli myöhemmin Mainzin arkkipiispa. Hänen toimitansa ansiosta alueille perustettiin lukuisia kirkkoja, luostareita ja myös piispanistuimia, joiden avulla hän loi koko Saksaan kirkollisen organisaation.

Pyhä Bonifatius koki marttyyrikuoleman vuonna 754 Dokkumissa, Friisinmaalla ja hänen ruumiinsa on haudattu Saksaan Fuldan katedraaliin sen jälkeen, kun ne lyhyen aikaan olivat Hollannin Utrechtissä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Bonifatiusta vuosittain joulukuun 19. päivänä. Roomalaiskatolinen kirkko ja anglikaaninen kirkko sekä luterilainen kirkko sen sijaan muistelevat häntä kesäkuun 5. päivänä. Pyhän Bonifatiuksen ehkä kuuluisin patsas sijaitsee Saksan Mainzissa.

Legendoja

Erään tarinan mukaan pyhää Bonifatiusta pidetään joulukuusen ”keksijänä”. Kun hän lähetysmatkallaan kaatoi kuuluisan Thorsin tammen Geismarissa, hän yritti välttää turhan vastakkainasettelun ja asetti kuusen tammen sijalle sanoen, että

tätä nöyrää puuta käytetään asuntojen rakentamiseen: antakaamme siis Kristuksen olla kotiemme keskipisteessä. Kuusen lehdet pysyvät ikivihreinä kaikkina synkimpinäkin päivinä, joten olkoon Kristus sinunkin valonasi. Sen latvus tavoittelee ja osoittaa taivaaseen, joten olkoon Kristus meidän kaikkien opas ja lohdutus tälläkin tiellä.

HAP