Toiminnot

Jumalanäiti Palava pensas

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 15. maaliskuuta 2009 kello 21.43 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.
Jumalanäiti Palava pensas (Неопалимая Купина / Neopalimaja Kupina), venäläinen ikonityyppi
(kuva: wikipedia)
Nižni Novgorodin Palava pensas -ikoni.
(kuva: wikipedia)

Jumalanäiti Palava pensas (venäjäksi: Неопалимая Купина / Neopalimaja Kupina) on yksi Jumalanäidin ikonityyppi.

Vanhin tästä aiheesta säilynyt kuva on kreikkalaisen käsikirjoituksen miniatuuri noin vuodelta 1100. Ikonin venäläisessä tyypissä on Jumalanäidin kuva kahdesta nelikulmaisesta, teräväsakaraisesta tähdestä muodostetun kahdeksankulmion keskellä, jota ympäröivät ruusunlehdet. Tähden sakaroihin on saatettu kuvata evankelistojen symbolit ja ruusunlehtiin ylienkelit. Pienet raamatulliset kohtaukset ikonin kulmissa viittaavat Jumalanäidin neitsyyteen. Bysanttilainen ikonityyppi on kuvattu Athoksen ikonimaalauskirjassa näin:

Lampaiden ympäröimä Mooses riisuu kenkiään palavan pensaan edessä. Pensaan keskellä näkyy Pyhä Neitsyt lapsen kanssa. Hänen vierellään on enkeli, joka katsoo Moosesta. Pensaan toisella puolella on toisen kerran Mooses, joka ojentaa kättään ylöspäin, ja toisessa kädessään hänellä on sauva.

Pyhät isät ovat jo varhain selittäneet tätä symbolia:

Niin kuin pensas oli liekeissä palamatta silti poroksi, säilyi Jumalanäidin neitsyys salaisella tavalla hänen synnytettyään Jumalan Pojan.

Ikonille on kirjoitettu oma akatistoksensa jaortodoksisissa paikalliskirkoissa ikonin muistopäivä on samaan aikaan profeetta Mooseksen muistopäivän kanssa eli syyskuun 4. päivänä.

Vilma


Mineasta Jumalansynnyttäjän irmossista (30.11. 3. veisun irmossi):

Oi Neitsyt, Sinun kohdussasi sikisi Jumala kaikkein pyhimmän Hengen kautta, / etkä Sinä palanut. / Niin Sinusta julisti lainsäätäjä Moosekselle kulumatta palava pensas. / Sinä otit vastaan sietämättömän tulen!

Mineasta Jumalansynnyttäjän troparista (5.5. 6. veisun tropari):

Oi puhdas Jumalansynnyttäjä, ainainen Neitsyt, Jumalan näkijä aavisti Sinun synnytyksesi salaisuuden nähdessään palavan pensaan, jota tuli ei kuluttanut.

Katso myös