Toiminnot

Kastekirkko

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 20. marraskuuta 2010 kello 11.32 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|300 px|<center>Ravennan ortodoksinen kastekirkko<br><small>(''Kuva © Petja Pyykkönen'')</small></center> '''Kastekirkko''', '''kast...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Ravennan ortodoksinen kastekirkko
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Kastekirkko, kastekappeli, baptisterio (kreikaksi: βαπτιστήριον / βαπτίζειν / baptistirion, venäjäksi: крестильня / krestilnja, latinaksi: baptisterium,) on rakennus, jota käytetään kristillisen kasteen suorittamiseen. Se voi olla joko erillinen rakennus tai rakennettu kirkon tai katedraalin yhteyteen.

Paikka upotuskasteelle

Baptisterion sisällä on yleensä suuri kasteallas (piscina), jossa tarvittaessa voidaan suorittaa ns. upotuskaste. Siksi varhaiskirkon aikoina kastekirkoiksi muutettiin entisiä kylpylöitä ja kylpylärakennuksia, joissa oli jo valmiina allas. Altaaseen johti usein kolme askelmaa ja sen ympäristö koristeltiin Johannes Edelläkävijän (Kastajan) elämään liittyvillä aiheilla.

Kaste voidaan suorittaa myös virtaavassa vedessä tai muussa luonnon vedessä kuten järvessä, joessa, meressä tai vaikka lähteessä. Tertullianus lisäsi listaan vielä altaat ja muut isot vesiastiat, sillä hänen mukaansa oleellisinta on, että Pyhä Henki laskeutuu kasteveteen. Tämä käsitys jäikin sitten vallitsevaksi koko kristillisessä kirkossa ja siksi erilaisia kastekirkkoja rakennettiin juuri suurilla altailla varustettuina, jotta niissä voitiin toimittaa myös aikuiskasteita.

Kastekirkkoja

Vanhin nykyään tunnettu kastekappeli lienee vuodelta 240 ja se sijaitsee Eufrat-virran varrella, nykyisessä Syyriassa sijaitsevassa Dura-Europoksessa lähellä nykyistä kylää nimeltä Salhiyé. Toinen vanha kastekappeli on San Giovanni in Lateranon (suomeksi: Pyhän Johanneksen kirkko Lateraanissa eli lyhyemmin Lateraanikirkko) yhteydessä Roomassa. Sen on rakennuttanut pyhä Konstantinus Suuri vuonna 315. Näissä kastekirkoissa kasteita suoritettiin joissain vain kerran vuodessa joissa vain muutaman (2-3) kerran ja sen tehtiin aina piispan johdolla.

Italian baptisterioita

Pohjois-Italiassa suosittiin erikoisesti kahdeksankulmaisia baptisterioita. Luku kahdeksan kuvasi symbolisesti viikon kahdeksaa päivää, missä sunnuntai oli eslatologinen viikon ensimmäinen ja viimeinen päivä. Yksi kauneimmista kastekirkoista lienee Ravennassa sijaitseva ortodoksinen kastekirkko. Aquileiasta (Italiasta) on kaivauksissa löydetty myös kastekappeli. Muita eurooppalaisia kastekirkkoja on mm. Milanossa Ambrosius Milanolaisen rakennuttama Teklan kirkon Johanneksen kastekappeli, Firenzen Battistero di San Giovanni, joka alkuaan on ollut kastekappeli ja Augsburgin baptisterio.

Suomestakin löytyy ainakin yksi uusi kastekappeli Espoon Tapiolasta.

Katso myös

HAP