Toiminnot

Litania

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 13. marraskuuta 2011 kello 11.35 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Litania (kreikaksi: ἀρτοκλασία/ artoklasia tai λιτή/ liti, litai, litaneia / yksinkertainen, venäjäksi: лития) on harras rukous, joka toimitetaan juhlien ja sunnuntaiden aattoina ehtoopalveluksen lopussa, hautaustoimituksen tai panihidan lopussa vainajan puolesta, ristisaatossa kirkkorakennuksen ulkopuolella.

Ehtoopalveluksessa toimitettava litania on perinteisesti aikaisemmin toimitettu kirkon eteishuoneessa tai joskus jopa pihamaalla.

Litania aloitetaan litaniastikiiroilla, jonka aikana papisto kulkee alttarista pohjoisen oven kautta kirkon eteisosaan (tai aiemmin siis jopa pihalle) ja aloittaa alttariin päin kääntyneenä litanian ektenian:

Pelasta, Herra, Sinun kansasi ja siunaa Sinun perintöäsi. …

Litaniassa rukoillaan koko maailman puolesta. kaikkien Jumalan apua tarvitsevien puolesta ja kutsutaan pyhiä rukoilemaan Jumalaan puolestamme. Anomusten jälkeen lauletaan useaan kertaan Herra armahda ja pappi lukee rukouksen, jonka kirkkokansa kuuntelee kumartunein päin.

Vainajien litania sisältää vainajien ektenian, veisuja ja rukouksen edesmenneen puolesta.

Ristisaatossa toimitettava litania on samankaltainen kuin edellä mainittu tavanomainen ehtoopalveluksen lopussa toimitettava juhlalitania.