Toiminnot

Ludmila tšekkien valistaja

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 7. elokuuta 2012 kello 18.44 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)

Ludmila tšekkien valistaja, muistopäivä 16.9. (© Pyykkönen)Pyhä marttyyri Ludmila Böömiläinen, tšekkien valistaja, syntyi noin vuonna 860. Hän oli slaavilaisen ruhtinas Slaviborin tytär.

Pyhä Ludmila Böömiläinen
(Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen)

Kaste pyhältä Methodiokselta

Pyhä marttyyri Ludmila, Tšekin (Böömin eli Bohemian) prinsessa oli naimisissa Tšekin ruhtinas Bořivoj I:n kanssa. Molemmet puolisot saivat vuonna 871 kasteen pyhältä Methodiokselta, Määrin (eli Moravian) arkkipiispalta ja slaavien valistajalta (muistopv. 11.5.)

Kristittyinä he osoittivat huolenpitonsa alueensa valistamiseen todellisen uskon valolla ja he rakensivat kirkkoja sekä kutsuivat alueelle pappeja pitämään jumalanpalveluksia. Ryhtinas Bořivoj kuoli varhain jo 36 vuoden iässä n. vuonna 889. Pyhä Ludmila leskenä vietti ankaraa ja hurskasta elämäänsä ja oli edelleen huolehti kirkon asioista poikansa Vratislaus I:n 33-vuotisen hallintovallan aikana. Ennen Vratislausta aluetta hallitsi hänen veljensa Spytihněv I lyhyen aikaa kuolemaansa asti.

Pyhän Venceslauksen isöäiti

Vratislaus meni naimisiin Drahomiran kanssa, jonka kanssa he saivat pojan, Vjacheslavin. Vratislauksen kuoleman jälkeen valtaistuimelle nousi hänen 18-vuotias Vaclav eli Venceslaus (tai Vjacheslav). Nuoren poikansa kokemattomuutta hyödyntämällä Drahomirna alkoi esitellä maassa pakanallisia tapoja ja käytäntöjä.

Marttyyrikuolema

Pyhä Ludmila tietenkin vastusti tätä. Drahomirna vihastui anoppiinsa ja yritti tuhota tämän. Kun pyhä Ludmila muutti pois Tetínin kaupunkiin, Drahomira lähetti kaksi pajaria salamurhaamaan hänet. Pyhä Ludmila oli juuri rukoilemassa, kun kaksi murhaajaa saapui taloon ja toteutti Drahomiran käskyn vuonna 921.

Pyhän marttyyri Ludmilan pyhäinjäännökset haudattiin Tetinin kaupungin muuriin. Lukuisia parantumisia on tapahtunut hänen hautansa äärellä. Pyhä ruhtinas Venceslaus [Vjacheslav] (muistopv. 28.9.) siirsi ehkä noin vuoden 1100 tienoilla pyhän Ludmilan ruumiin Prahaan ja laittoi sen Pyhän Georgioksen kirkkoon.

Böömin suojeluspyhä

Pyhää Ludmilaa kunnioitetaan Tšekissä erityisesti Böömin (Bohemian) suojeluspyhänä, mutta hänen merkityksensä koko Tšekinmaan ja Slovakian kirkossa on myös todella suuri. Häntä kunnioitetaan myös esimerkiksi appivanhempien erilaisten murheiden kanssa painivien ja leskien sekä käännynnäisten suojeluspyhänä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhää marttyyri Ludmila Böömiläistä aina vuosittain hänen omana muistopäivänään syyskuun 16. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Jätettyäsi epäjumalain palveluksen pimeyden | ja otettuasi vastan lämpimällä rakkaudella Kristuksen oikean uskon valon, | ilmestyit sinä, pyhä Ludmila, | kuin aamutähti | ja pyhyytesi valolla ohjaten avasit Tšekin maassa || Jumalan kunnioittamisen todellisen päivän.

Kontakki, 2.säv.

Sinun kunniakas ruumiisi temppeli | on tullut sieluillemme parannuksen lähteeksi, | ja me uskovaiset kaikki huudamme sinulle: | marttyyri, kunniakas Ludmila, || rukoile lakkaamatta Kristusta Jumalaa meidän kaikkien puolesta.