Etnofyletismi on pysyvä piikki ortodoksisten kirkkojen suhteissa
Ortodoksi.netista
Ekumeeninen patriarkka: "Etnofyletismi on pysyvä piikki ortodoksisten kirkkojen suhteissa"
Ekumeeninen patriarkka Bartholomeus avasi kansainvälisen teologisen konferenssin ”Pyhä Gennadios Skholarios – idän ja lännen välissä” maanantaina 12. syyskuuta 2022 patriarkaatin hierarkkien, papiston, yliopiston professorien ja opiskelijoiden läsnä ollessa.
Chalkidonassa (Χαλκηδόνα) järjestettävän konferenssin järjestävät yhdessä Chalkidonan metropoliittakunta ja Thessalonikin Aristoteles-yliopiston teologian laitoksen kirkkohistorian, kristillisen kirjallisuuden, kristillisen arkeologian ja taiteen osasto.
Patriarkka korosti puheessaan muun muassa, että patriarkaatti, joka on maksanut kovan hinnan ratkaisevasta panoksestaan ortodoksisuuteen, vaikka tämä panos ja hinta usein unohdetaan, säilyi ja pysyy ylikansallisena. Se ei ole koskaan palvellut nationalismia, jota se pitää kirkon universaalisuuden vieraantumisena.
Valitettavasti ortodoksisessa maailmassa etnofyletismi, vaikka kirkolliskokous tuomitsi sen harhaoppina, on edelleen pysyvä kiusaus ja "oka" ortodoksisten kirkkojen suhteissa. Jatkuva kitka autokefalisten kirkkojen välillä, ortodoksisen diasporan ratkaisemattomat ongelmat ja viimeksi Venäjän kirkon pyhän eukaristian instrumentalisointi ja sen muuttaminen kirkollisen politiikan harjoittamisen välineeksi Ukrainan autokefalisen kirkon tapauksessa, paljastaa asian totuuden.
Pergaamon pyhä on luonnehtinut etnofyletismia "suurimmaksi vaaraksi ortodoksisuuden yhtenäisyydelle" ja ekumeenisen patriarkaatin asennetta tässä asiassa ja sen olennaista tehtävää nykyisessä ja tulevaisuudessa ylikansallisena keskuksena on ylisstetty.
Kunnioitettu hierarkki on kirjoittanut: "Ilman ekumeenista patriarkaattia ortodoksisuus putoaa nationalismien, menneisyyden kerskumisen, omavaraisuuden sisäänpäinkääntymisen ja modernin maailman halveksunnan pyörteeseen.
Ekumeeninen patriarkaatti on osoittanut, että se voi siirtää menneisyyden nykyisyyteen, nykyisyyden tulevaisuuteen, eilisen ja tämän päivän huomiseen. Tämä johtuu siitä, että institutionaalisen asemansa lisäksi se on avoimen mentaliteetin, universaalisuuden ja herkkyyden kantaja jokaisen aikakauden ihmiselle. Ja tämä on sen tulevaisuuden inhimillinen tae” (Kosmou Lytron, s. 283).
Tämä on perintö, jonka patriarkka Gennadios jätti meille, ja sitä ekumeeninen patriarkaatti vartioi kruununjalokivenä taistelemalla pelastaakseen ortodoksisuuden muuttumasta autokefalisten valtiokirkkojen "konfederaatioksi".
Viitaten Gennadios Skholarioksen vuoropuhelulle antamaan tärkeyteen patriarkka totesi:
"Gennadios Skholarios opetti meille dialogin todellisen merkityksen. Teologisella minimalismilla tai synkretismilla ei ole sijaa uskontojen välisessä dialogissa. Nykyään kohtaamme niin sanotun "uskontojen välisen haasteen". Uskonnollisesti erilaiset ihmiset eivät ole kaukana meistä, mutta me elämme rinnakkain, teemme yhteistyötä ja käymme heidän kanssaan päivittäistä "elämän vuoropuhelua.
Tällä asenteella Gennadios opettaa meille, että myös tänä päivänä rakkauden ja totuuden dialogin roomalaiskatolisen kirkon kanssa täytyy mennä utopistisen unionismin ja pyhän antiunionismin yli. Aidossa dialogissa ei ole häviäjiä. Vaara ei ole vuoropuhelu ja avoimuus, vaan niiden kieltäminen, hedelmätön sisäänpäinkääntyminen ja fobistinen sulkeutuminen."
(lähde: https://orthodoxtimes.com/ecumenical-patriarch-ethnophyletism-is-a-permanent-thorn-in-the-relations-of-the-orthodox-churches/)