Toiminnot

AK1923: Selkkaukset ajanlaskukysymyksessä

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 6. tammikuuta 2023 kello 08.07 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|300 px|<center><small>Aamun Koiton nr. 1/1923 kansilehti.</small></center> == Selkkaukset ajanlaskukysymyksessä == === Opetusministeriö puuttunut...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Aamun Koiton nr. 1/1923 kansilehti.

Selkkaukset ajanlaskukysymyksessä

Opetusministeriö puuttunut asiaan


Opetusministeriö on viime joulukuun 20. päivänä [1922] lähettänyt arkkipiispa Serafimille näin kuuluvan kirjelmän:

---

Kirjelmässään 8. päivältä toukokuuta 1922 on Opetusministeriö hallussaan olevan aineiston perusteella todennut, että Te, Arkkipiispa, ette ollut ryhtyneet toimenpiteisiin, jotka olisivat vastanneet ministeriön lausumia toivomuksia kirkollista ajanlaskua koskevassa asiassa ja jotka olisivat olleet omiaan tuottamaan rauhaa Suomen kreikkalaiskatolisen [toim. huom. ortodokisen] kirkkokunnan kirkollisen elämän alalla. Tämän vuoksi ministeriö, huomauttaen että kirkolliskokouksen vuonna 1921 tekemän ja Teidän esityksestänne hallituksen vahvistaman uuden ajanlaskun käytäntöön ottamista koskevan päätöksen purkamista ei sallita ja että tätä tarkoittavia toimenpiteitä katsottaisiin myöskin valtiovaltaan kohdistetuksi uppiniskaisuudeksi, katsoi olevansa oikeutettu odottamaan Teidän puoleltanne entistä tehokkaampia toimenpiteitä siihen suuntaan, että se sekaannus, jota ajanlaskukysymystä koskevassa asiassa ovat nähtävästi aiheuttaneet erinäiset Suomea vastaan vehkeilevät venäläiset ainekset Suomen kreikkalaiskatolisen [ortodoksisen] kirkon piirissä, saataisiin asettumaan.

Opetusministeriön on kuitenkin todettava, että nämä kehoitukset eivät valitettavasti ole tuottaneet tuloksia etupäässä sen kannan johdosta, jolle Te, Arkkipiispa, olette suvainneet asettua niin hyvin itse ajanlaskukysymykseen kuin hallituksen taholta lausuttuihin toivomuksiin ja määräyksiin nähden. Mutta sen ohella, että Te, Arkkipiispa, ette ole vastuullisessa kirkkokunnan esipaimenen ominaisuudessa ottanut noudattaaksenne Opetusministeriön Teille antamia kehoituksia, on Opetusministeriö saanut tietää Teidän ryhtyneen toimenpiteisiin, jotka tietävät Opetusministeriön määräysten julkista vastustamista, kuten ilmenee Suomen kreikkalaiskatolisen [ortodoksisen] kirkollishallituksen kirjelmästä viime marraskuun 22. päivältä, joka sisältää ilmoituksen siitä, että Te, Arkkipiispa, olette antanut määräyksen, jonka mukaan sanotun marraskuun 21. päivästä lähtien juhlapäiväin jumalanpalvelukset ovat toimitettavat Viipurin seurakunnassa kahden ajanlaskun mukaan, nimittäin tuomiokirkossa uuden ajanlaskun mukaan ja Eliaan kirkossa vanhan ajanlaskun mukaan.

Tämän johdosta ja kun mm. kirkollishallituksen kirjelmäänsä liittämästä Teidän allekirjoituksella varustetusta ilmoituksesta päättäen ajanlaskukysymyksessä syntynyt epäjärjestys ei muuten näy asettuvan, on Opetusministeriö asiata tänään esiteltäessä, katsonut tarpeelliseksi virkaedesvastuun uhalla velvoittaa Teidät pitämään huolen siitä, että kirkolliskokouksen vuonna 1921 tekemää ja Teidän esityksestänne Hallituksen vahvistamaa päätöstä uuteen ajanlaskuun siirtymisestä tarkoin ja poikkeuksitta noudatetaan valtakunnan kaikissa kreikkalais-katolisissa [ortodoksisissa] seurakunnissa ja luostareissa ja tahtoo Opetusministeriö samalla vielä huomauttaa, että mikäli Te, Arkkipiispa, ette halua tai ette pysty saamaan järjestystä aikaan ajanlaskukysymyksen alalla, Opetusministeriö tulee tekemään maan Hallitukselle esityksen toimenpiteisiin ryhtymiseksi Teidän syrjäyttämiseksi Suomen kreikkalaiskatolisen kirkkokunnan johdosta.

(Aamun Koitto 100 vuotta sitten, 5.1.1923 nr. 1 s. 6-7., tekstiin lisätty Ortodoksi.netin toimesta huomautukset, että sana kreikkalaiskatolinen korvautuu nykyisin asianmukaisemmin sanalla ortodoksinen)

Saman lehden em. artikkelin jälkeen oli vielä seuraava ilmoitus:

Kirkkokuntamme itsenäistyttäminen


Valtioneuvosto päätti toimittaa Konstantinopolin patriarkalle Kirkkollishallituksemme ja Kirkolliskokouksen asettaman valiokunnan anomukset kirkkokuntamme tunnustamisesta autonomiseksi ja rovasti H. Aavin vihkimisestä kirkkokuntamme apulaispiispaksi.

(AK 1923 / nr. 1)