Toiminnot

Puhdas maanantai

Ortodoksi.netista

Versio hetkellä 20. helmikuuta 2023 kello 16.28 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Mikä on puhdas maanantai?<br> <br> Kreikaksi se on Καθαρή Δευτέρα (Katharí deftera) ja Kreikassa se on kansallinen juhlapäivä, vapaapäivä. Kyproksella nimeen lis...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Mikä on puhdas maanantai?

Kreikaksi se on Καθαρή Δευτέρα (Katharí deftera) ja Kreikassa se on kansallinen juhlapäivä, vapaapäivä. Kyproksella nimeen lisätään usein myös sana vihreä eli puhdas ja vihreä maanantai. Jossain päin maailmaa sitä saatetaan nimittää jopa tuhkamaanantaiksi, joka jo hieman kertoo päivän merkityksestä, sillä sana ”tuhka” viittaa jo hieman paastoon ja samalla tosin katolilaisuuteen ja tässä tapauksessa kreikkalais-katolilaisuuteen.

Kun läntisessä kirkossa erilaisten ja siis toisenlaisten kirkollisten sääntöjen mukaan paasto aloitetaan tuhkakeskiviikkona, itäisessä kirkossa se aloitetaan puhtaana maanantaina.

Puhtaan maanantain tavoissakin on oma tyypillinen ortodoksinen paikallislisänsä, miten sitä vietetään. Ihan varmaa ei ole sekään, onko ns. suomalainen tapa – ja millainen se sitten onkaan – peräisin slaavilaisesta perineestä vai kreikkalaisesta. Niin – ja onko sitä ollenkaan – siis suomalaista tapaa.

Vuoden 1929 Aamun Koitto kirjoitti serbialaisesta puhtaan maanantain perineestä seuraavaa: ”... maanantaita nimitetään puhtaaksi maanantaiksi. Naiset toimittavat talossa yleisen siivouksen ja erittäin huolellisesti pesevät astiat, ettei niihin jäisi mitään arkiruokien jätteitä, varakkaat taas ottavat esille ne astiat, joita ei paaston edellä oltu yhtään käytetty. Äidit pesevät lapsiaan ja miehet ajavat partansa ja leikkaavat tukkansa siinä uskossa, että se, joka on sinä päivänä puhdas, tulee pysymään koko vuoden puhtaana. Koko päivänä ei oteta mitään suuhun ja vasta illalla sitten syödään suolan kanssa keitettyä nokkoskeittoa tahi muuta saatavissa olevaa vihannesruokaa.”

Etenkin kreikkalaisessa maailmassa, jossa kenties paaston edellä on vietetty hieman riehakkaampaa aikaa, puhtaana maanantaina koittaa aika, jolloin tavallisten kuolevaisten on aika puhdistaa mielensä ja kehonsa syntisistä ajatuksista ja teoista sekä huonoista elintavoista. Siksi pääsiäisen odotus alkaa puhdistamalla täksi päiväksi ruokavaliosta kaikki paastoon sopimattomat tuotteet, etenkin siis liha ja sen johdannaiset, kananmunat ja maitotuotteet.

Paastoaika on inspiroinut joitain suomalaisia kehittelemään aivan ortodoksian vastaisesti erilaisia paastoHERKKUJA ja -reseptejä, joita sitten jaellaan eri tavoin vaikkapa netissä. Neuvokkaat ortodoksit osaavat tehdä paastostakin iloisen ja sosiaalisen! Arvatenkin puhtaan maanantain perinteisiin saattavat siis kuulua jotkut erityiset ruoat ja lisukkeet, mutta muitakin mielenkiintoisia tapoja on tarjolla niistä pitäville. Näin etenkin Kreikassa, jossa puhtaan maanantain koko perheen rientoihin kuuluu perinteinen leijanlennätys. Lisäksi kaupungit saattavat järjestää asukkailleen aamupäivällä kokoontumisen, Kúluman, jossa leijanlennätyksen ohella saa syödäkseen maukasta papukeittoa, oliiveja, vain puhtaana maanantaina valmistettua lagána-leipää sekä tietysti viiniä. Taustalla soi luonnollisesti kreikkalainen musiikki, ja aamupäivä sujuu silloin leppoisasti tuttujen ja tuntemattomien kanssa keskustellessa.

Toinen vaihtoehto leijan lennättämisen sijaan voisi olla päivä kotosalla ja tavalla tai toisella – tehdä itse tai ostaa valmiina – kreikkalaisen puhtaan maanantain pöytään itseoikeutetusti kuuluvat maukkaat ruoat ja lisukkeet: happamaton lagána-leipä, suomalaistenkin jo tuntema halva, oliivit sekä taramosaláta eli mätisalaatti – maukkaana valkeana tai keinotekoisesti vaaleanpunaiseksi värjättynä. Muina lisukkeina voivat olla esimerkiksi papukeitto, katkaravut, kalamari, mustekala, viinilehtikääryleet eli ntolmádesit sekä muut salaatit ja säilötyt vihannekset.

Uunituore lagána on kaikkien suursuosikki ja täysin paastoideologian vastaisesti monet täyttävät vatsansa sen kera nautitulla halvalla. Lagánan valmistus on sekä helppoa että nopeaa, mutta tulos silti maukas ja silmällekin mieluisa. Ja Internetistä reseptin löytäminen on helppoa. Lagánan juurten uskotaan ulottuvan vuosiin, jolloin israelilaiset pakenivat Egyptin orjuudesta ja valmistivat matkallaan leipää vain vettä ja jauhoja käyttäen. Kyseinen leipä mainitaan monissa muinaisissa teksteissä. Terveellisistä seesaminsiemenistä valmistettua – mutta valitettavan kaloririkasta – halvaa puolestaan on kaupan lukemattomina versioina: vaniljaisena, suklaisena, samoin kuin manteleilla, muilla pähkinöillä, hunajalla jne. maustettuna.

Puhdas maanantai on siis alku puhtauteen tai ainakin näin uskotellaan itselle. Omatunto on puhdas, sillä sovintossunnuntain jumalanpalveluksessa annetaan ja saadaan anteeksi kuluneen vuoden pahat sanat ja teot.

Kehon pitäisi alkaa puhdistua, puhdas maanantai päivä aloittaa pääsiäiseen asti jatkuvan suuren paaston. Myös koti puhdistuu, sillä tapana on tehdä vuoden suursiivous juuri ensimmäisellä paastoviikolla. Kyseessä ovat siis sekä henkiset että fyysiset siivoustalkoot.

Päivä on myös vihreä – kuten kyproslaiset sitä nimittävät – koska silloin syödään ”vihreitä” ruokia. Se on virallinen kevään alun merkki, jolloin luonto pistää parastaan päihittääkseen talven.