Patriarkaaliset kunnianosoitukset ja arvot VII
Ortodoksi.netista
Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin palkitsemisjärjestelmistä
Viisi ensimmäistä sijaa
4. Khartofylaks – Χαρτοφύλαξ
Χαρτοφύλαξ ilmestyi arvona ensimmäisen kerran 600-luvulla. Alun perin se annettiin presbytereille ja myöhemmin diakoneille, koska heillä oli vähemmän tehtäviä ja he pystyivät helpommin täyttämään arvotason vaatimukset. Χαρτοφύλαξ toimi patriarkan henkilökohtaisena avustajana. Hän edusti mm. patriarkkaa erityistehtävissä ja piti hänen puolestaan puheita juhlissa ja muissa seremonioissa. Esimerkiksi bysantilainen runoilöija, diakoni Khartophylaks Georgios Pisides sai patriarkkansa toimeksiannon pitää tärkeitä puheita keisari Heraklioksen persialaisia vastaan vuonna 626 käyneen voittoisan kampanjan jälkeen. Näitä puheita kutsuttiin "Historiallisiksi eeppisiksi runoksi" tai toisella tavalla sanottuna "Historiallinen Encomia tai Laudations, ”kirjoitettu jambisilla trimetreillä.
Χαρτοφύλαξ vastasi myös suurten kirkkojen arkistoista ja toimi virallisten asiakirjojen ja muiden etuoikeutettujen asiakirjojen vartijana. Kuudennen ekumeenisen synodin avajaisissa Konstantinopolissa (680) χαρτοφύλαξ Hagia Sofian arkiston vartijana keisari Konstantinos IV Pogonatosin käskystä esitteli edellisen ekumenisen synodin viralliset asiakirjat ja kanonit ja muut kirjat, joita säilytettiin patriarkaalisessa kirjastossa.
1100-luvulle mennessä eksokatakoiloi (ne, jotka eivät asuneet patriarkaalisessa hovissa) oli syntynyt, ja heidän joukossaan oli χαρτοφύλαξ ja muut patriarkaatin ensimmäisistä suurista virkamiehistä. Χαρτοφύλαξn tehtävätkin olivat muotoutuneet. Hän vastasi jumalallisen liturgian ja sen pyhien esineiden ja vaatteiden valmistelusta, mukaan lukien patriarkaatin kirkon valaistuksesta ja sisustamisesta kirkon eri juhlapäivinä. Χαρτοφύλαξ vastasi myös kirkollisista pyhistä aarteista, arvoesineistä, pyhistä astioista ja liturgisista kirjoista. Luostareissa χαρτοφύλαξ oli munkki tai pappimunkki, jonka tehtävänä oli luostarin arkisto, sen järjestely ja luokittelu koulutettujen munkkien tai papistojen ja sihteerien avustamana. Lisätehtäviin kuului luostarin valvonta kanonisesti oikeiden liturgisten rubriikkien (kirkon seremonioiden tai riittien tekstin väliin kirjoitettu ohje tehtävistä toimenpiteistä), munkkien kurinpidon ja kirkon kanonien mukaisten luostarin määräysten uskollisen noudattamisen suhteen.
Patriarkaatissa χαρτοφύλαξ oli aluksi vastuussa patriarkan henkilökohtaisesta kirjastosta ja henkilökohtaisesta arkistosta. Hän huolehti patriarkan henkilökohtaisesta kirjeenvaihdosta ja valmisteli kaikki vastaukset paitsi ne, jotka koskivat patriarkan yksityistä kirjeenvaihtoa muiden kirkkojen ja patriarkaattien kanssa. Koska hän oli läheisessä yhteydessä muihin kirkkoihin ja patriarkaatteihin, χαρτοφύλαξista tuli tärkeä diplomaatti patriarkaalisessa hallinnossa. 1100-luvulla χαρτοφύλαξn vaikutus oli niin suuri, että hän jopa oli edellä metropolittoja ja piispoja jumalanpalveluksissa ja muissa kirkon seremonioissa.
Χαρτοφύλαξ sai yleispatriarkaalisen kirkkoherran viransijaisuuden (locum tenens), koska keisari Aleksios I:n (1081–1118) mukaan χαρτοφύλαξ oli patriarkalle sama kuin Aaron Moosekselle, toisin sanoen hänen yleinen edustajansa. Χαρτοφύλαξ sai patriarkalta lisätehtäviä valvoa ja tarkkailla papiston elämää ja toimintaa, käyttää kurinpitoa heihin ja määrätä rangaistuksia heidän rikkomistensa mukaan. Lisäksi hän hyväksyi kaikki ehdokkaat vihittäväksi ennen sakramenttiriitin suorittamista. Kaikkien häiden pääkaupungissa piti lisäksi saada hänen suostumuksensa ja ne voitiin pitää vain hänen luvalla. Lopuksi χαρτοφύλαξ oli patriarkaalisen hengellisen tuomioistuimen presidentti ja allekirjoitti asiakirjat patriarkan nimissä. Toisin sanoen χαρτοφύλαξlla oli suuri hallinnollinen auktoriteetti ja hänen päätöksensä olivat melko vaikutusvaltaisia.
Χαρτοφύλαξ esiintyminen seremonioissa oli majesteettinen. Hänen päässään oli kultainen tiara, ja hänen avustajansa varmistivat sen. Jos hän oli diakoni, hän piti kultakierteistä felonia stikarin päällä. Keisari Andronikos II Palaiologos (1282–1328) myönsi Johannes Koutalesille, χαρτοφύλαξ-tittelin "Suureksi Kartofylaksiksi". Andronikos II perusteli päätöstään sanomalla, että tämä teki tittelistä merkittävämmän ja jalomman. Tästä lähtien titteli Suuri Kartofylaks annettiin säännöllisesti muille patriarkaatin palveluksessa oleville. Kirkollisena arvona χαρτοφύλαξ kuuluu neljäntenä ensimmäisenä viiden viran joukossa.
(lähteet: Archons.org, Wikipedia, Ortodoksi.net, jne. )