Toiminnot

Fokas Sinopelainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 13. kesäkuuta 2011 kello 09.55 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Pyhä pappismarttyyri '''Fokas''' tunnetaan myös nimillä '''Fokas Sinopelainen''' ja '''Fokas Puutarhuri'''. Onkin arveltu, että Fokaksen elämäkerta voisi myös olla kolmen saman...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhä pappismarttyyri Fokas tunnetaan myös nimillä Fokas Sinopelainen ja Fokas Puutarhuri. Onkin arveltu, että Fokaksen elämäkerta voisi myös olla kolmen samannimisen ihmisen yhteenliittymä: Fokas Antiokialaisen, Sinopen piispan Fokasin ja Fokas Puutarhurin.

Köyhien ja kristittyjen auttaja

Kristillisen perinteen mukaan Fokas oli puutarhuri, joka asui Sinopessa Mustanmeren rannalla ja joka käytti kasvattamiaan kasveja ruokkiakseen köyhiä ja myös vainottuja kristittyjä. Keisari Diokletianuksen (hallitsi 284-305) vainojen aikana hän osoitti vieraanvaraisuutta myös niille sotilaille, jotka oli lähetetty teloittamaan hänet. Sotilaat eivät tietäneet, että heidän isäntänsä oli heidän etsimänsä uhri ja suostuivat ottamaan vastaan vieraanvaraisuuden. Fokas auttoi heitä myös löytämään henkilön, jota he etsivät.

Sotilaiden ihmetys

Kun sotilaat nukkuivat, Fokas kaivoi oman hautansa ja rukoili hartaasti. Aamulla sotilaiden herättyä Fokas paljasti heille henkilöllisyytensä.

Sotilaat epäröivät ja tarjoutuivat kertomaan komentajalleen, että etsintä oli päättynyt tuloksettomana. Mutta Fokas kieltäytyi tästä ja paljasti kaulansa mestaamista varten. Sotilaat teloittivat hänet ja hautasivat hautaan, jonka hän itse oli kaivanut.

Marttyyrin muisto

Pyhä Asterios Amasialainen (n. 400) mainitsee pyhän Fokaksen teksteissään. Fokas on kreikankielinen sana , joka merkitsee hyljettä ja se ehkä selittää hänen merkityksensä merimiesten ja merenkulkijoiden suojelijana. Merimiehillä oli tapana tarjota osa ruuasta Fokakselle ja he nimittivät sitä ”pyhän Fokaksen annokseksi (osaksi)”. Yksi matkaajista kerrallaan osti tämän osan ja talletti summan kapteenin huostaan. Kun laiva saapui satamaan, rahat jaettiin köyhille kiitoksena heidän suojelijalleen onnistuneesta matkasta.

Pyhä Fokas on mainittu myös Laurentius Surioksen – saksalaisen pyhien elämänkertojen tutkijan ja historioitsijan - teksteissä. Tämä perinne voidaan yhdistää myös toiseen – ns. Klabautermann-perinteeseen – jossa ruokaa tarjottiin Mustanmeren alueella näkymättömälle merimiesten suojelijalle, joka tunnettiin nimellä Klabautermann.

Toinen traditio

Toisen perinteen mukaan pyhä Fokas syntyi Sinopessa ja kristillisen elämänsä johtamana hän aikuisiällä tuli valituksi Sinopen piispaksi, missä tehtävässä hän käännytti lukuisia pakanoita kristityiksi. Keisari Trajanuksen (98-117) hallituskaudella hän pelasti kristittyjä, mutta joutui itsekin pidätetyksi ja kidutettavaksi. Pyhä Fokas heitettiin kiehuvaan veteen, missä marttyyri luovutti henkensä Herralle vuonna 117.

Vuonna 404 hänen reliikkinsä siirrettiin Konstantinopoliin ja tätä muistellaan heinäkuun 22. päivä omana muistopäivänään.

Pappismarttyyri Fokasta pidetään erityisesti tulipalojen sammuttajien ja hukkuneitten suojelijana.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pappismarttyyri Fokas Sinopelaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään syyskuun 22. päivänä ja toisen kerran hänen reliikkiensä siirtopäivänä heinäkuun 23. päivänä.

HAP

Minea