Toiminnot

Ero sivun ”Georgi, Vladimirin suurruhtinas” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: Pyhä '''Georgi''' oli 1200-luvun alussa Venäjällä elänyt '''Vladimirin suurruhtinas'''. Hän oli maineekkaan suurruhtinas Vsevolodin (lisänimeltään Isopesä) poika. Georgi syn...)
 
 
Rivi 1: Rivi 1:
Pyhä '''Georgi''' oli 1200-luvun alussa Venäjällä elänyt '''Vladimirin suurruhtinas'''. Hän oli maineekkaan suurruhtinas Vsevolodin (lisänimeltään Isopesä) poika. Georgi syntyi 1189 ja vuonna 1212 hän nousi suurruhtinaskunnan valtaistuimelle 23-vuotiaana. Hän erottui muista hallitsijoista sotilaallisten taitojensa ja hurskautensa vuoksi.  
+
Pyhä '''Georgi''' (Георгий) oli 1200-luvun alussa Venäjällä elänyt '''Vladimirin suurruhtinas'''. Hänet tunnetaan paremmin hallitsijanimellä Juri II (Юрий II) tai Juri Vsevolodovitš (Юрий Всеволодович). Hän oli siis maineekkaan suurruhtinas Vsevolodin (lisänimeltään Isopesä) poika. Georgi syntyi 1189 ja vuonna 1212 hän nousi Vladimir-Suzdalin suurruhtinaskunnan valtaistuimelle 23-vuotiaana. Hän erottui muista hallitsijoista sotilaallisten taitojensa ja hurskautensa vuoksi.  
  
 
== Mongolien hyökkäyksen uhri ==
 
== Mongolien hyökkäyksen uhri ==
  
Vuonna 1237 mongolit hyäkkäsivät Venäjälle ja Georgi jätti pääkaupungin poikansa hoitoon ja lähti itse pohjoiseen tapaamaan muita ruhtinaita. Mongolit surmasivat kaikki hänen kolme poikaansa ja sytyttivät palamaan Vladimirin Jumalansynnyttäjän katedraalin, joka suojasi lukuisia kaupunkilaisia. Suuri määrä ihmisiä kuoli, heidän mukanaan Georgin vaimo.
+
Vuonna 1237 mongolit hyäkkäsivät Venäjälle ja Georgi jätti pääkaupungin poikansa hoitoon ja lähti itse pohjoiseen tapaamaan muita ruhtinaita. Mongolit surmasivat kaikki hänen kolme poikaansa ja sytyttivät palamaan Vladimirin Jumalansynnyttäjän katedraalin, joka suojasi lukuisia kaupunkilaisia. Suuri määrä ihmisiä kuoli, heidän mukanaan Georgin vaimo Agatha.
  
 
== Marttyyrikuolema ==
 
== Marttyyrikuolema ==
 
+
[[Kuva:Sit_joen_taistelu_Vereshagin_wik.jpg|thumb|300 px|<center>Piispa Kirill löytää Georgin ruumiin taistelun jälkeen<br><small>(''Kuva: Wikipedia'')</small></center>]]
Maaliskuun 4. päivänä 1238 käytiin suuri ja toivoton taistelu Sita-joella, jossa mongolit tuhosivat urhean ruhtinaan joukot ja tappoivat myös Georgin lyöden hänen päänsä irti vartalosta. Piispa Kirill löysi taistelun jälkeen hänen ruumiinsa ja päänsä ja vei ne haudattavaksi Rostovin katedraaliin. Myöhemmin ruumis siirrettiin juhlallisesti Vladimiriin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen  nukkumisen katedraaliin, jossa huomattiin ihmeellinen asia: pyhän Georgin miekalla irtileikattu pää oli kasvanut takaisin kiinni ruumiiseen. Reliikit sijoitettiin katedraaliin hänen poikiensa arkkujen viereen.
+
Maaliskuun 4. päivänä 1238 käytiin suuri ja toivoton taistelu Sit-joella, jossa mongolit tuhosivat urhean ruhtinaan joukot ja tappoivat myös Georgin lyöden hänen päänsä irti vartalosta. Piispa Kirill löysi taistelun jälkeen hänen ruumiinsa ja päänsä ja vei ne haudattavaksi Rostovin katedraaliin. Myöhemmin ruumis siirrettiin juhlallisesti Vladimiriin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen  nukkumisen katedraaliin, jossa huomattiin ihmeellinen asia: pyhän Georgin miekalla irtileikattu pää oli kasvanut takaisin kiinni ruumiiseen. Reliikit sijoitettiin katedraaliin hänen poikiensa arkkujen viereen.
  
 
== Muistopäivä ==
 
== Muistopäivä ==

Nykyinen versio 3. maaliskuuta 2010 kello 10.20

Pyhä Georgi (Георгий) oli 1200-luvun alussa Venäjällä elänyt Vladimirin suurruhtinas. Hänet tunnetaan paremmin hallitsijanimellä Juri II (Юрий II) tai Juri Vsevolodovitš (Юрий Всеволодович). Hän oli siis maineekkaan suurruhtinas Vsevolodin (lisänimeltään Isopesä) poika. Georgi syntyi 1189 ja vuonna 1212 hän nousi Vladimir-Suzdalin suurruhtinaskunnan valtaistuimelle 23-vuotiaana. Hän erottui muista hallitsijoista sotilaallisten taitojensa ja hurskautensa vuoksi.

Mongolien hyökkäyksen uhri

Vuonna 1237 mongolit hyäkkäsivät Venäjälle ja Georgi jätti pääkaupungin poikansa hoitoon ja lähti itse pohjoiseen tapaamaan muita ruhtinaita. Mongolit surmasivat kaikki hänen kolme poikaansa ja sytyttivät palamaan Vladimirin Jumalansynnyttäjän katedraalin, joka suojasi lukuisia kaupunkilaisia. Suuri määrä ihmisiä kuoli, heidän mukanaan Georgin vaimo Agatha.

Marttyyrikuolema

Piispa Kirill löytää Georgin ruumiin taistelun jälkeen
(Kuva: Wikipedia)

Maaliskuun 4. päivänä 1238 käytiin suuri ja toivoton taistelu Sit-joella, jossa mongolit tuhosivat urhean ruhtinaan joukot ja tappoivat myös Georgin lyöden hänen päänsä irti vartalosta. Piispa Kirill löysi taistelun jälkeen hänen ruumiinsa ja päänsä ja vei ne haudattavaksi Rostovin katedraaliin. Myöhemmin ruumis siirrettiin juhlallisesti Vladimiriin Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraaliin, jossa huomattiin ihmeellinen asia: pyhän Georgin miekalla irtileikattu pää oli kasvanut takaisin kiinni ruumiiseen. Reliikit sijoitettiin katedraaliin hänen poikiensa arkkujen viereen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää hurskasta Georgia, Vladimirin suurruhtinasta vuosittain 4. päivänä helmikuuta.

HAP