Toiminnot

Ero sivun ”Iisak Abrahamin poika” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

Rivi 1: Rivi 1:
Vanhurskas '''Iisak''' (hepreaksi: יִצְחָק / Yitzchaq / Yiṣḥāq,; kreikaksi: Ισαάκ; latinaksi: Isaac; arabiaksi: إسحٰق‎ tai إسحاق ʾIsḥāq) oli yksi [[Raamattu|Raamatun]] [VT|Vanhassa testamentissa] mainituista Israelin kansan kolmesta patriarkasta, [[Abraham]]in ja Saaran poika. Iisak oli Israelin patriarkoista ainoa, jonka nimeä ei jossain vaiheessa vaihdettu, ja verrattuna Aabrahamin ja Jaakobin elämään, hänestä kerrotaan vähemmän Raamatussa.
+
Vanhurskas '''Iisak''' (hepreaksi: יִצְחָק / Yitzchaq / Yiṣḥāq,; kreikaksi: Ισαάκ; latinaksi: Isaac; arabiaksi: إسحٰق‎ tai إسحاق ʾIsḥāq) oli yksi [[Raamattu|Raamatun]] [[VT|Vanhassa testamentissa]] mainituista Israelin kansan kolmesta patriarkasta, [[Abraham]]in ja Saaran poika. Iisak oli Israelin patriarkoista ainoa, jonka nimeä ei jossain vaiheessa vaihdettu, ja verrattuna Aabrahamin ja Jaakobin elämään, hänestä kerrotaan vähemmän Raamatussa.
  
 
Iisak oli naimisissa Rebekan kanssa ja heillä oli kaksi poikaa, esikoinen [[Esau]] ja nuorempi [[Jaakob (vanhurskas)|Jaakob]].
 
Iisak oli naimisissa Rebekan kanssa ja heillä oli kaksi poikaa, esikoinen [[Esau]] ja nuorempi [[Jaakob (vanhurskas)|Jaakob]].

Versio 21. joulukuuta 2009 kello 08.08

Vanhurskas Iisak (hepreaksi: יִצְחָק / Yitzchaq / Yiṣḥāq,; kreikaksi: Ισαάκ; latinaksi: Isaac; arabiaksi: إسحٰق‎ tai إسحاق ʾIsḥāq) oli yksi Raamatun Vanhassa testamentissa mainituista Israelin kansan kolmesta patriarkasta, Abrahamin ja Saaran poika. Iisak oli Israelin patriarkoista ainoa, jonka nimeä ei jossain vaiheessa vaihdettu, ja verrattuna Aabrahamin ja Jaakobin elämään, hänestä kerrotaan vähemmän Raamatussa.

Iisak oli naimisissa Rebekan kanssa ja heillä oli kaksi poikaa, esikoinen Esau ja nuorempi Jaakob.

Iisakin syntymä

Iisakin syntymä ei ollut aivan helppo asia. Jumala antoi Iisakin Abrahamille ja Saaralle heidän vanhoilla päivillään, Mooseksen kirjan mukaan Abraham oli Iisakin saadessaan 100 vuoden ikäinen ja Saarakin ohittanut jo aikoja sitten lapsensaanti-iän. Iisakin syntymästä kerrotaan ensimmäisessä Mooseksen kirjassa (1.Moos.21:1-7)

Jumala käskee uhrata Iisakin

Aabraham aikoo uhrata Iisakin Jumalalle. Bysanttilainen sargofagi, Istanbulin arkeologinen museo.
(Kuva © Petja Pyykkönen)

Raamatun kertomuksista, jotka käsittelevät Iisakia, lienee tutuin se, missä Jumala koettelee Abrahamin - Iisakin isän - tottelevaisuutta ja käskee Abrahamin uhrata poikansa Iisak. Aabrahan aikoo toteuttaa tämä hirvittävän määräyksen kuuliaisena Jumalle, mutta viime hetkellä Jumala peruu määräyksen ja enkeli estää teon ja Iisakille ei käy mitenkään. (kts. 1.Moos.22:1-19)

Iisakin kuolema

Iisakin kuolemaa edeltävään aikaan liittyi hänen kahden poikansa välillä käyty kummallinen episodi, jonka seurauksena nuorempi pojista, Jaakob, osti vanhemmalta pojalta, Esaulta, isänsä Jaakobin siunauksen ja esikoisoikeuden. Tämä tapahtui huijaamalla isää ja käyttämällä viekkautta huonosti näkevää Jaakobia kohtaan. Asiassa oli mukaan lisäksi Iisakin vaimo Rebekka ja vuohien karvaisen taljan ja Jaakobin mieliruuan avulla Jaakob sai Esaulle kuuluneen siunauksen ja hänen esikoisoikeutensa. (kts. 1.Moos.27:1-40)

Iisak kuoli iäkkäänä, Raamatun mukaan hän oli kuollessaan 180 vuoden ikäinen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee Iisakia aina vuosittain ennen joulua viimeistä edeltävänä sunnuntaina, jolloin on niin sanottu pyhien esi-isien sunnuntai.

HAP