Toiminnot

Ikoninäyttely Juvalla

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 16. huhtikuuta 2011 kello 16.27 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
KS Joensuun piispa Arseni ja 2 näyttelyn taiteilijaa, Raija luukkonen (vas.) ja Katriina Leino (oiki.)
(Kuva © Ortodoksi.net/ HAP)

KS Joensuun piispa Arseni avasi perjantaina 15.4.2011 Etelä-Savossa, Mikkelin ortodoksisen seurakunnan alueella sijaitsevan Juvan kunnan keskuspaikassa Juvan kirkonkylällä Taito Shopin tiloihin, vanhaan kauniiseen jugendtaloon, Hilduriin, pystytetyn ikoninäyttelyn.

Näyttelyssä on esille korpilahtelaisen Raija Luukkosen savesta muovaamia mini-ikoneja sekä jyväskyläläisen Katriina Leinon ja savonlinnalaisen Tuula Ahosen maalaamia ikoneja.

Avauspuheenvuorossaan piispa Arseni lausui mm, että sana ikoni on meille kaikille tuttu itäisen kirkon pyhien kuvien yhteydessä, mutta sanaa on alettu käyttää myös mm. tietotekniikan yhteydessä. Ikoni voi kristillisessä merkityksessä esittää Kristusta, Jumalansynnyttäjää, enkeleitä, kirkon kanonisoimia pyhiä tai kirkkovuoden kuluessa vietettäviä juhla-aiheita. Ikonilla on aina kiinteä yhteys kirkon liturgiseen elämään.

Piispa Arseni opasti samalla puheessaan kuulijoitaan ikoniteologiaan ja sen taustoihin, kun hän selvitti, että seitsemännen yleisen kirkolliskokouksen päätöksissä ikonille oli annettu kaksi tehtävää.

  • Yhtäältä niiden tulee synnyttää rukouksen mielialaa ja henkeä, sekä
  • toisaalta opettaa.

Ensin mainittu vaatimus täyttyy, mikäli ikonin piirros on täsmällisen kaunis ja väritys rauhallisen sopusointuinen. Toinen ominaisuuksista puolestaan liittyy itse kuvan sisältöön. Kristuksen ikoneissa se näkyy ennen muuta teksteinä ja Jumalansynnyttäjän ikoneissa sen lisäksi vielä kolmena tähtenä, joista kaksi on hartioilla ja yksi otsalla, mitkä viittaavat Herran äidin ainaiseen neitsyyteen. Hän on neitsyt ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen. Tapahtumaikoneissa puolestaan opetustehtävä näkyy sarjakuvanomaisena kuvakerrontana, joka tukee jumalanpalveluksessa kuultua lukemista, laulamista ja opetuspuhetta.

Mainitun kirkolliskokouksen pöytäkirjoista löytyy määritelmä siitä, mistä materiaalista ikoneita voidaan valmistaa ja mihin niitä voidaan käyttää. Ikoneja tulee kirkolliskokouksen päätöksen mukaan tehdä

  • kirkkoihin,
  • teiden varsille,
  • jumalanpalveluspukuihin ja
  • liturgisiin astioihin.

Niitä voidaan tehdä sopivaksi katsotusta materiaalista. Näin muodoin myös tässä näyttelyssä esillä olevat savesta valmistetut ikonit puoltavat paikkaansa kirkkotaiteen laajassa kentässä esille asetettujen temperamaalausten rinnalla, piispa kertoi Juvalle näyttelyn avajaisiin kokoontuneelle yleisölle.

Piispa Arsenin mielestä ikonien maailma ja kieli on aikamme ihmiselle ehkä hiukan vaikeasti avautuvia. Näkemisen kokemus on aina hyvin subjektiivinen ja ikoneihin perehtyminen vaatii alttiutta.

Piispa siteerasi saksalaista filosofia Arthur Schopenhaueria, jonka kerrotaan sanoneen, että suuren maalaustaiteen edessä on oltava samoin kuin korkea-arvoisen henkilön seurassa. Olisi julkeaa itse aloittaa keskustelu, vaan sen sijaan on vain nöyrästi odotettava, koska teos alkaa puhutella meitä.

Lopuksi piispa vielä totesi, että hän rohkenee uskoa, että esille asetetut ikonit eivät malta pysyä vaiti, vaan avautuvat katsojilleen ja aloittavat vilkkaan keskustelun täällä Juvan Taito Shopissa vierailevien kanssa.

Näyttely on avoinna Juvalla jugendtalo Hildurissa, osoitteessa Juvantie 2, 51900 Juva, ainakin 6.5.2011 saakka arkipäivisin klo 10-17.

Ortodoksi.net
16.4.2011

  • Kuvat © Ortodoksi.net / HAP

Ikoninäyttelyn kuvia löytyy myös -> Facebookista.