Toiminnot

Jesaja Profeetta

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 1. toukokuuta 2009 kello 14.44 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
Profeetta Jesaja ikonissa, Kizi, Venäjä
(kuva: wikipedia)

Profeetta Jesaja (hepreaksi: ישעיהו , Yəša yáhu / Yəša ăyāhû; kreikaksi: Ἠσαΐας, Isaias; arabiaksi: اشعیاء, Ash-ee-yaa; Pelastus on YHWH) on Raamatun Vanhan testamentin Jesajan kirjan päähahmo ja sen todennäköinen kirjoittaja.

Hän oli 800-luvulla eKr. Juudean profeetta, joka ilmoitti kaiken maailman kuuluvan Jumalalle että Jumala tuhoaa sen. Jesaja siis varoittaa ihmisiä, jotta nämä kääntyisivät taas Hänen puoleensa.

(Jes.24:3)

Autioksi maa autioituu, tyhjäksi se ryöstetään. Näin on Herra puhunut.

Jesajan kirjan alussa (Jes.1:1) kerrotaan:

Jesajan, Amosin pojan, näyt Juudasta ja Jerusalemista. Nämä hän näki Juudan kuninkaiden Ussian, Jotamin, Ahasin sekä Hiskian aikana.

Tästä voidaan siis päätellä, että hän syntyi Amosille joskus 700-800 vuotta eKr. Jesajan kirjan mukaan hän avioitui naisen kanssa, josta on jossakin yhteyksissä käytetty nimitystä naisprofeetta ja he saivat pojan:

(Jes.8:3):

Ja minä lähestyin vaimoani, ja hän tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Herra sanoi minulle: "Anna hänelle nimeksi Maher-Salal-Has-Bas.

Jesajalla oli Raamatun mukaan kaksi poikaa, joista mainitaan myös Jesajan kirjeessä. Toisen nimi oli Sear-Jasub (enteellinen nimi merkitsee 'jäännös palaa takaisin' ) ja edellä mainittu Maher-Salal-Has-Bas (taas enteellinen nimi merkitsee 'pakene, saalis, ryöstäjä lähenee' ). Kuten edellä mainittiin Jesaja eli useiden Juudean kuninkaiden aikana, Ussian hallitsi joidenkin tutkijoiden mukaan todennäköisesti vuosina 783 – 742, Jotam vuosina 742 – 735, Ahas vuosina 735 – 715 ja Hiskias vuosina 715 – 687 eKr.

Hänen kirjoittamaksi merkitystä Jesajan kirjasta on kiistelty kauan, jo 1700-luvulta saakka. Ensimmäinen osa (luvut 1 – 39) on tutkijoiden mukaan eri kirjoittajalta kuin toinen osa (luvut 40 – 66). Jälkimmäisestä osasta on vielä esitetty, että silläkin olisi kaksi eri kirjoittajaa, jotka on nimetty nimettömiksi ”Deuterojesajaksi” (40 – 55) ja ”Tritojesajaksi” (luvut 56 – 66).

Ortodoksinen kirkko muistelee profeetta Jesajaa vuosittain hänen omana muistopäivänään, joka on toukokuun 9. päivänä.

HAP