Toiminnot

Ero sivun ”Johannes Nikean metropoliitta” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Korkeasti Pyhitetty Nikean metropoliitta ja Bithynian eksarkki, emeritusarkkipiispa Johannes''' (siviilinimeltään Johannes Wilho Rinne) syntyi Turussa 16. elokuuta 1923. Hänen v...)
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Korkeasti Pyhitetty Nikean metropoliitta ja Bithynian eksarkki, emeritusarkkipiispa Johannes''' (siviilinimeltään Johannes Wilho Rinne) syntyi Turussa 16. elokuuta 1923. Hänen vanhempansa olivat tullipäällysmies Fredrik Wilhelm Rinne ja Aina Rauha Lindgren-Toivonen.
+
'''Korkeasti Pyhitetty Nikean metropoliitta ja Bithynian eksarkki, emeritusarkkipiispa Johannes''' (''siviilinimeltään Johannes Wilho Rinn''e) syntyi Turussa 16. elokuuta 1923. Hänen vanhempansa olivat tullipäällysmies Fredrik Wilhelm Rinne ja Aina Rauha Lindgren-Toivonen.
  
'''Koulunkäynti ja opiskelu'''
+
== Koulunkäynti ja opiskelu ==
  
Wilho Rinne kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1941 ja suoritti Åbo Akademissa teologian kandidaatin tutkinnon vuonna 1948. Samana vuonna hän siirtyi opiskelemaan Englantiin anglikaaniseen collegeen noin vuodeksi. Englannista hän palasi Paraisten ruotsinkielisen yhteiskoulun opettajaksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 1951 asti ja jatkoi samalla opintojaan lisensiaattitutkintoaan varten, jonka suoritti vuonna 1952.
+
Wilho Rinne kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1941 ja suoritti Åbo Akademissa [[Teologian kandidaatti|teologian kandidaatin]] tutkinnon vuonna 1948. Samana vuonna hän siirtyi opiskelemaan Englantiin anglikaaniseen collegeen noin vuodeksi. Englannista hän palasi Paraisten ruotsinkielisen yhteiskoulun opettajaksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 1951 asti ja jatkoi samalla opintojaan lisensiaattitutkintoaan varten, jonka suoritti vuonna 1952.
  
 
Vuosina 1952-53 hän oli stipendiaattina USA:ssa ja suoritti Master of Theology-tutkinnon vuonna 1953. Vuosina 1953 – 1966 hän toimi opettajana ja rehtorina eri puolilla Suomea. Ensin opettajana Kannaksen yhteiskoulussa ja Kittilän yhteislyseossa, jonka rehtorina vuodet 1954 – 1962. Joensuun normaalilyseossa hän toimi vuodesta 1962 ja Turun klassillisessa lyseossa vuodesta 1963.  
 
Vuosina 1952-53 hän oli stipendiaattina USA:ssa ja suoritti Master of Theology-tutkinnon vuonna 1953. Vuosina 1953 – 1966 hän toimi opettajana ja rehtorina eri puolilla Suomea. Ensin opettajana Kannaksen yhteiskoulussa ja Kittilän yhteislyseossa, jonka rehtorina vuodet 1954 – 1962. Joensuun normaalilyseossa hän toimi vuodesta 1962 ja Turun klassillisessa lyseossa vuodesta 1963.  
  
Vuonna 1966 hän sai teologian tohtorin arvon, Åbo Akademiin tehdyn väitöskirjan aiheena oli anglikaanisen arkkipiispa William Templen näkemys Jumalan valtakunnasta. Väitöskirja on englanninkielinen ja sitä ei ole käännetty suomeksi.
+
Vuonna 1966 hän sai [[teologian tohtori]]n arvon, Åbo Akademiin tehdyn väitöskirjan aiheena oli anglikaanisen arkkipiispa William Templen näkemys Jumalan valtakunnasta. Väitöskirja on englanninkielinen ja sitä ei ole käännetty suomeksi.
  
 
Samana vuonna 1966 hän kääntyi luterilaisesta ortodoksiksi ja siirtyi jatkamaan opiskelujaan Kreikkaan Tessalonikin yliopistoon, jossa teki vuonna 1971 toisen väitöskirjan kreikaksi (käännetty myös suomeksi) aiheenaan ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa.
 
Samana vuonna 1966 hän kääntyi luterilaisesta ortodoksiksi ja siirtyi jatkamaan opiskelujaan Kreikkaan Tessalonikin yliopistoon, jossa teki vuonna 1971 toisen väitöskirjan kreikaksi (käännetty myös suomeksi) aiheenaan ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa.
  
'''Työ ja kirkolliset vihkimykset'''
+
== Työ ja kirkolliset vihkimykset ==
  
Ortodoksiksi kääntymistä seuranneena vuonna 1967 hänet vihittiin Konstantinopolissa diakoniksi ja saman vuoden syksyllä hänet liitettiin Kreikassa Patmoksen saarella sijaitsevan Johanneksen luostarin veljestöön ja vihittiin munkiksi, papiksi ja sai arkkimandriitan arvon.
+
Ortodoksiksi kääntymistä seuranneena vuonna 1967 hänet vihittiin Konstantinopolissa [[diakoni]]ksi ja saman vuoden syksyllä hänet liitettiin Kreikassa Patmoksen saarella sijaitsevan Johanneksen luostarin veljestöön ja vihittiin [[Munkki|munkiksi]], [[Pappi|papiksi]] ja sai [[Arkkimandriitta|arkkimandriitan]] arvon.
  
Vuonna 1969 arkkimandriitta Johannes valittiin apulaispiispaksi virkanimikkeellä Lapin piispa. Samana vuonna hän hoiti ensin viransijaisena ja piispa Aleksanterin kuoltua virkaa tekevänä myös Helsingin piispan virkaa noin vuoden ajan. Helsingin hiippakunnan piispaksi hänet valittiin vuonna 1970 ja vuonna 1972 hänelle myönnettiin Helsingin metropoliitan arvo. Tätä tehtävää hän hoiti arkkipiispaksi valintaansa asti.
+
Vuonna 1969 arkkimandriitta Johannes valittiin [[apulaispiispa]]ksi virkanimikkeellä Lapin piispa. Samana vuonna hän hoiti ensin viransijaisena ja piispa [[Aleksanteri (piispa)|Aleksanterin]] kuoltua virkaa tekevänä myös Helsingin [[piispa]]n virkaa noin vuoden ajan. [[Helsingin hiippakunta|Helsingin hiippakunnan]] piispaksi hänet valittiin vuonna 1970 ja vuonna 1972 hänelle myönnettiin Helsingin [[Mertopoliitta|metropoliitan]] arvo. Tätä tehtävää hän hoiti [[arkkipiispa]]ksi valintaansa asti.
  
Suomen ortodoksisen kirkkokunnan arkkipiispana hän toimi vuodet 1987 – 2001, jonka jälkeen hän sai eläkkeelle siirryttyään arvonimekseen harvinaisen Nikean metropoliitan arvon. Tässä tehtävässä hän osallistui mm. ensimmäistä kertaa suomalaisena piispana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin työskentelyyn.
+
Suomen ortodoksisen kirkkokunnan arkkipiispana hän toimi vuodet 1987 – 2001, jonka jälkeen hän sai eläkkeelle siirryttyään arvonimekseen harvinaisen Nikean metropoliitan arvon. Tässä tehtävässä hän osallistui mm. ensimmäistä kertaa suomalaisena piispana [[Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti|Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin]] [[Pyhä synodi|Pyhän Synodin]] työskentelyyn.
  
Kirkollisten tehtäviensä ohessa metropoliitta Johannes on toiminut eri yliopistoissa (Åbo Akademi, Helsingin yliopisto, Joensuun yliopisto) assistenttina sekä dosenttina.
+
Kirkollisten tehtäviensä ohessa metropoliitta Johannes on toiminut eri yliopistoissa (''Åbo Akademi, Helsingin yliopisto, Joensuun yliopisto'') assistenttina sekä dosenttina.
 
   
 
   
'''Luottamustehtäviä'''
+
== Luottamustehtäviä ==
  
Metropoliitta Johannes on toiminut aktiivisesti mm. Mannerheimin lastensuojeluliitossa, Kittilän matkailulautakunnassa, Lions-toiminnassa sekä useissa ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä ja palkatuissakin ei-papillisissa tehtävissä. Näitä ovat mm. Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston päätoimittajan tehtävät, joita hän hoiti yhdessä Aari Surakan kanssa.
+
Metropoliitta Johannes on toiminut aktiivisesti mm. Mannerheimin lastensuojeluliitossa, Kittilän matkailulautakunnassa, Lions-toiminnassa sekä useissa ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä ja palkatuissakin ei-papillisissa tehtävissä. Näitä ovat mm. [[Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto]]n päätoimittajan tehtävät, joita hän hoiti yhdessä [[Aari Surakka|Aari Surakan]] kanssa.
  
Metropoliitta Johannes on ollut jäsenenä ja puheenjohtajana mm. Suomen ekumeenisessa neuvostossa, pohjoismaisen ekumeenisen neuvoston instituutin hallituksessa, Ortodoksinen Lähetys ry:ssä, Ortodoksisen seminaarin johtokunnassa ja Valamon kansanopiston johtokunnassa.
+
Metropoliitta Johannes on ollut jäsenenä ja puheenjohtajana mm. [Suomen ekumeeninen neuvosto|Suomen ekumeenisessa neuvostossa]], pohjoismaisen ekumeenisen neuvoston instituutin hallituksessa, [[Ortodoksinen Lähetys]] ry:ssä, [[Suomen ortodoksinen pappisseminaari|Ortodoksisen seminaarin]] johtokunnassa ja [[Valamon kansanopisto]]n johtokunnassa.
  
Näiden lisäksi hän on toiminut jäsenenä mm. Ortodoksisen kirkkomuseon johtokunnassa, Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomiteassa, Kirkkojen maailmanneuvoston ja Vatikaanin yhteistyöryhmässä, Valamo-säätiössä.
+
Näiden lisäksi hän on toiminut jäsenenä mm. [[Ortodoksinen kirkkomuseo|Ortodoksisen kirkkomuseon]] johtokunnassa, [[Kirkkojen maailmanneuvosto]]n keskuskomiteassa, Kirkkojen maailmanneuvoston ja Vatikaanin yhteistyöryhmässä, [[Valamo-säätiö]]ssä.
  
'''Huomionosoitukset ja kunniamerkit'''
+
== Huomionosoitukset ja kunniamerkit ==
  
 
Metropoliitta Johannekselle on myönnetty mm. seuraavat ansio- ja kunniamerkit:
 
Metropoliitta Johannekselle on myönnetty mm. seuraavat ansio- ja kunniamerkit:
  
Suomen Leijonan ritarikunnan suurristi  
+
* Suomen Leijonan ritarikunnan suurristi  
Sotilasansiomitali  
+
* Sotilasansiomitali  
Sotainvalidien ansioristi  
+
* Sotainvalidien ansioristi  
Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi  
+
* Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi  
Viron Maariamaa ritarikunnan II lk ritarimerkki  
+
* Viron Maariamaa ritarikunnan II lk ritarimerkki  
Virolainen piispa Platonin ritarikunnan risti  
+
* Virolainen piispa Platonin ritarikunnan risti  
Venäläinen Pyhän Sergei Radonesilaisen ritarikunnan II lk ritarimerkki  
+
* Venäläinen Pyhän Sergei Radonesilaisen ritarikunnan II lk ritarimerkki  
Kreikan Feniksin ritarikunnan suurristi  
+
* Kreikan Feniksin ritarikunnan suurristi  
Kreikan Kunnia-ritarikunnan suurristi  
+
* Kreikan Kunnia-ritarikunnan suurristi  
Pyhän Kostantinos Suuren ritarikunnan suurristi  
+
* Pyhän Kostantinos Suuren ritarikunnan suurristi  
Pyhän Markuksen I lk ritarimerkki (Aleksandrian patriarkaatti)  
+
* Pyhän Markuksen I lk ritarimerkki (''[[Aleksandrian patriarkaatti]]'')  
Pyhän Maria Magdalenan I lk ritarimerkki (Puolan ortodoksinen kirkko)  
+
* Pyhän Maria Magdalenan I lk ritarimerkki (''[[Puolan ortodoksinen kirkko]]'')  
Venäläinen Pyhän Vladimirin I lk ritarimerkki  
+
* Venäläinen Pyhän Vladimirin I lk ritarimerkki  
Pyhän Lasaruksen hospitaliitti ja sotilaallisen ritarikunnan kirkollinen suurristi  
+
* Pyhän Lasaruksen hospitaliitti ja sotilaallisen ritarikunnan kirkollinen suurristi  
Puolustusvoimain kultainen ansiomitali  
+
* Puolustusvoimain kultainen ansiomitali  
Kansallisen veteraanipäivän ansiolevyke  
+
* Kansallisen veteraanipäivän ansiolevyke  
Helsingin kaupungin sekä Kuopion kaupungin kultaiset ansiomitalit  
+
* Helsingin kaupungin sekä Kuopion kaupungin kultaiset ansiomitalit  
Helsingin ev.-lut. seurakuntien ansiomitali  
+
* Helsingin ev.-lut. seurakuntien ansiomitali  
  
Arkkipiispa Johannes kuvattuna Joensuun ortodoksisen seminaarin pyhän Johannes Teologin kirkon seinäfreskossa (kuva: HAP)
+
Arkkipiispa Johannes on kuvattuna Joensuun ortodoksisen seminaarin pyhän [[Johannes Teologi]]n kirkon seinäfreskossa.
  
Metropoliitta Johannes on Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan kunniajäsen ja itävaltalaisen Pro Oriente-säätiön kunniajäsen. Hänelle on myönnetty teologian kunniatohtorin arvo Debrecenissä Unkarissa.
+
Metropoliitta Johannes on [[PSHV|Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan]] kunniajäsen ja itävaltalaisen Pro Oriente-säätiön kunniajäsen. Hänelle on myönnetty [[teologian kunniatohtori]]n arvo Debrecenissä Unkarissa.
  
Julkaisuja
+
== Julkaisuja ==
1.väitöskirja: The Kingdom of God in the Thought of William Temple, 1966
 
2.väitöskirja: Henotes kai homoiomorphia ka to pneuma ton oikoumenikon synodon, 1971
 
(suomennettu: Ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa)
 
Lähimmäiset, 2002
 
Kirjallisuutta
 
Lasse Virtanen: Metropoliitta Johannes – Bysantin luottomies, (Ajatus-kirjat), 2003
 
  
referaatin laatinut edellä mainitun kirjan pohjalta
+
* väitöskirja: The Kingdom of God in the Thought of William Temple, 1966
Hannu Pyykkönen
+
* väitöskirja: Henotes kai homoiomorphia ka to pneuma ton oikoumenikon synodon, 1971 (''suomennettu: Ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa'')
 +
* Lähimmäiset, 2002
 +
 
 +
== Kirjallisuutta ==
 +
 
 +
* Lasse Virtanen: Metropoliitta Johannes – Bysantin luottomies, (Ajatus-kirjat), 2003
 +
 
 +
[[Luokka:Suomen ortodoksinen kirkko]]
 +
[[Luokka:Arkkipiispat]]
 +
[[Luokka:Suomen arkkipiispat]]
 +
[[Luokka:Piispat]]
 +
[[Luokka:Suomen piispat]]

Versio 14. heinäkuuta 2008 kello 10.32

Korkeasti Pyhitetty Nikean metropoliitta ja Bithynian eksarkki, emeritusarkkipiispa Johannes (siviilinimeltään Johannes Wilho Rinne) syntyi Turussa 16. elokuuta 1923. Hänen vanhempansa olivat tullipäällysmies Fredrik Wilhelm Rinne ja Aina Rauha Lindgren-Toivonen.

Koulunkäynti ja opiskelu

Wilho Rinne kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1941 ja suoritti Åbo Akademissa teologian kandidaatin tutkinnon vuonna 1948. Samana vuonna hän siirtyi opiskelemaan Englantiin anglikaaniseen collegeen noin vuodeksi. Englannista hän palasi Paraisten ruotsinkielisen yhteiskoulun opettajaksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 1951 asti ja jatkoi samalla opintojaan lisensiaattitutkintoaan varten, jonka suoritti vuonna 1952.

Vuosina 1952-53 hän oli stipendiaattina USA:ssa ja suoritti Master of Theology-tutkinnon vuonna 1953. Vuosina 1953 – 1966 hän toimi opettajana ja rehtorina eri puolilla Suomea. Ensin opettajana Kannaksen yhteiskoulussa ja Kittilän yhteislyseossa, jonka rehtorina vuodet 1954 – 1962. Joensuun normaalilyseossa hän toimi vuodesta 1962 ja Turun klassillisessa lyseossa vuodesta 1963.

Vuonna 1966 hän sai teologian tohtorin arvon, Åbo Akademiin tehdyn väitöskirjan aiheena oli anglikaanisen arkkipiispa William Templen näkemys Jumalan valtakunnasta. Väitöskirja on englanninkielinen ja sitä ei ole käännetty suomeksi.

Samana vuonna 1966 hän kääntyi luterilaisesta ortodoksiksi ja siirtyi jatkamaan opiskelujaan Kreikkaan Tessalonikin yliopistoon, jossa teki vuonna 1971 toisen väitöskirjan kreikaksi (käännetty myös suomeksi) aiheenaan ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa.

Työ ja kirkolliset vihkimykset

Ortodoksiksi kääntymistä seuranneena vuonna 1967 hänet vihittiin Konstantinopolissa diakoniksi ja saman vuoden syksyllä hänet liitettiin Kreikassa Patmoksen saarella sijaitsevan Johanneksen luostarin veljestöön ja vihittiin munkiksi, papiksi ja sai arkkimandriitan arvon.

Vuonna 1969 arkkimandriitta Johannes valittiin apulaispiispaksi virkanimikkeellä Lapin piispa. Samana vuonna hän hoiti ensin viransijaisena ja piispa Aleksanterin kuoltua virkaa tekevänä myös Helsingin piispan virkaa noin vuoden ajan. Helsingin hiippakunnan piispaksi hänet valittiin vuonna 1970 ja vuonna 1972 hänelle myönnettiin Helsingin metropoliitan arvo. Tätä tehtävää hän hoiti arkkipiispaksi valintaansa asti.

Suomen ortodoksisen kirkkokunnan arkkipiispana hän toimi vuodet 1987 – 2001, jonka jälkeen hän sai eläkkeelle siirryttyään arvonimekseen harvinaisen Nikean metropoliitan arvon. Tässä tehtävässä hän osallistui mm. ensimmäistä kertaa suomalaisena piispana Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin työskentelyyn.

Kirkollisten tehtäviensä ohessa metropoliitta Johannes on toiminut eri yliopistoissa (Åbo Akademi, Helsingin yliopisto, Joensuun yliopisto) assistenttina sekä dosenttina.

Luottamustehtäviä

Metropoliitta Johannes on toiminut aktiivisesti mm. Mannerheimin lastensuojeluliitossa, Kittilän matkailulautakunnassa, Lions-toiminnassa sekä useissa ortodoksisen kirkon luottamustehtävissä ja palkatuissakin ei-papillisissa tehtävissä. Näitä ovat mm. Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston päätoimittajan tehtävät, joita hän hoiti yhdessä Aari Surakan kanssa.

Metropoliitta Johannes on ollut jäsenenä ja puheenjohtajana mm. [Suomen ekumeeninen neuvosto|Suomen ekumeenisessa neuvostossa]], pohjoismaisen ekumeenisen neuvoston instituutin hallituksessa, Ortodoksinen Lähetys ry:ssä, Ortodoksisen seminaarin johtokunnassa ja Valamon kansanopiston johtokunnassa.

Näiden lisäksi hän on toiminut jäsenenä mm. Ortodoksisen kirkkomuseon johtokunnassa, Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomiteassa, Kirkkojen maailmanneuvoston ja Vatikaanin yhteistyöryhmässä, Valamo-säätiössä.

Huomionosoitukset ja kunniamerkit

Metropoliitta Johannekselle on myönnetty mm. seuraavat ansio- ja kunniamerkit:

  • Suomen Leijonan ritarikunnan suurristi
  • Sotilasansiomitali
  • Sotainvalidien ansioristi
  • Pyhän Karitsan ritarikunnan suurristi
  • Viron Maariamaa ritarikunnan II lk ritarimerkki
  • Virolainen piispa Platonin ritarikunnan risti
  • Venäläinen Pyhän Sergei Radonesilaisen ritarikunnan II lk ritarimerkki
  • Kreikan Feniksin ritarikunnan suurristi
  • Kreikan Kunnia-ritarikunnan suurristi
  • Pyhän Kostantinos Suuren ritarikunnan suurristi
  • Pyhän Markuksen I lk ritarimerkki (Aleksandrian patriarkaatti)
  • Pyhän Maria Magdalenan I lk ritarimerkki (Puolan ortodoksinen kirkko)
  • Venäläinen Pyhän Vladimirin I lk ritarimerkki
  • Pyhän Lasaruksen hospitaliitti ja sotilaallisen ritarikunnan kirkollinen suurristi
  • Puolustusvoimain kultainen ansiomitali
  • Kansallisen veteraanipäivän ansiolevyke
  • Helsingin kaupungin sekä Kuopion kaupungin kultaiset ansiomitalit
  • Helsingin ev.-lut. seurakuntien ansiomitali

Arkkipiispa Johannes on kuvattuna Joensuun ortodoksisen seminaarin pyhän Johannes Teologin kirkon seinäfreskossa.

Metropoliitta Johannes on Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan kunniajäsen ja itävaltalaisen Pro Oriente-säätiön kunniajäsen. Hänelle on myönnetty teologian kunniatohtorin arvo Debrecenissä Unkarissa.

Julkaisuja

  • väitöskirja: The Kingdom of God in the Thought of William Temple, 1966
  • väitöskirja: Henotes kai homoiomorphia ka to pneuma ton oikoumenikon synodon, 1971 (suomennettu: Ykseyden ja yhdenmukaisuuden suhde kirkossa ekumeenisten synodien valossa)
  • Lähimmäiset, 2002

Kirjallisuutta

  • Lasse Virtanen: Metropoliitta Johannes – Bysantin luottomies, (Ajatus-kirjat), 2003