Toiminnot

Joosef Hymnografi

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 29. tammikuuta 2010 kello 01.08 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
Tiedosto:Josef hymnografi wiki.jpg
Pyhittäjä Josef Hymnografi
muistopäivä 4.4.
venäläinen ikoni
Kuva: Wikipedia

Kunnianarvoisa pyhittäjä Josef Hymnografi oli 800-luvulla elänyt munkki. Hän oli merkittävä ortodoksisen kirkon liturginen runoilija ja hymnografi sekä voimakas ikonien kunnioituksen puolustaja ikonoklasmin aikana. Häntä on kutsuttu Kirkon suloääniseksi satakieleksi.

Elämänvaiheita

Josef Hymnografi syntyi vuonna 816 Sisiliassa hurskaaseen perheenseen. Hänen vanhempansa Plotinos ja Agatha pakenivat barbaarivaltaa ja muuttivat Sisiliasta Peloponnesoksen niemimaalle. Viisitoistavuotiaana Josef meni Latmoksen luostariin, jossa hänet myöhemmin hänet vihittiin pappeuteen.

Teokset

Josef Hymnografin musiikillinen perintö käsittää valtaosan Minean kaanoneista sekä pyhän kirjan Parakletikin hymneistä. Hänen kerrotaan säveltäneen noin 1000 hymniä. Hänen nimensä on löydettävissä akrostina Minean yhdeksännessä oodissa. Josef Hymnografin hymnejä lauletaan yhä niin itäisen kuin läntisenkin kristityn kirkon piirissä, monista niistä on sovitettu myös suosittuja protestanttisia virsiä.

Muistopäivä

Josef Hymnogragi kuoli rauhallisesti suuren torstain aattona vuonna 883. Suomen ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Josef Hymnografia aina vuosittain huhtikuun 4. päivänä (slaavilainen traditio). Kreikkalaisessa traditiossa muistopäivä on päivää aiemmin eli 3.4.

Josef Hymnografia ei tule sekoittaa toiseen, lähes samannimiseen ja suunnilleen samoihin aikoihin eläneeseen, myöskin kirkkomusiikin saralla vaikuttaneeseen pyhittäjä Josef Studionilaiseen.

Katso myös

Aiheesta muualla

SM