Toiminnot

Ero sivun ”Jumalansynnyttäjän paasto” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(2 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''[[Jumalansynnyttäjä]]n paasto''' on vuosittain [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisessa kirkossa]] loppukesällä, elokuun alussa. Se alkaa aina 1.8 ja päättyy 14.8.
+
'''[[Jumalansynnyttäjä]]n paasto''' on vuosittain [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisessa kirkossa]] loppukesällä, elokuun alussa. Se alkaa aina 1.8 ja päättyy 14.8. Tämä paastoaika huipentuu 15. päivänä elokuuta, jolloin juhlimme yhtä [[Ortodoksinen kirkko|ortodoksisen kirkon]] [[Suuret juhlat|suurista juhlista]]: [[Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkuminen|Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen]] juhlaa.
  
Katso tarkemmin: -> [[Paastoajat]]
+
Kirkkoveisussa sanotaan:
 +
 
 +
:: ''Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt armoitettu Maria. Herra on Sinun kanssasi. Siunattu olet Sinä naisten joukossa, ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.''
 +
 
 +
[[Jumalansynnyttäjä]], [[Neitsyt Maria]], oli siis ''”siunattu naisten joukossa”'' ja hänet valittiin ''”synnyttämään sielujemme Pelastajan”''. Siksi ortodoksit pitävät häntä kaikkien [[Pyhä|pyhien]] ja [[enkeli]]en taivaallisena kuningattarena.
 +
 
 +
Koska tiedämme, että hänellä on korkea paikka [[Taivas|Taivasten valtakunnassa]] ja hän on siellä ikuisesti läsnä [[Isä (Jumala)|Jumalan]] valtaistuimen ääressä rukoilemassa ihmiskunnan puolesta, meidänkin tulee rukoilla hänen rakkauttaan, ohjaustaan ja suojelustaan. Emme saa unohtaa häntä esirukouksissamme, kun rukoilemme sairauksista parantumisista ja vaaroista välttymiseltä ja meidän pitää jatkuvasti kiittää häntä niistä rukouksista ja hoivasta, jota hän on osoittanut meidän puolestamme Jumalalle.
 +
 
 +
Arvostettu ortodoksinen teologi, isä [[Sergei Bulgakov]] on ilmaissut tämän Jumalansynnyttäjälle osoitetun kunnioituksen kauniisti sanomalla, että ''"Neitsyt Marialla, Jumalanäidillä, oli erityinen rooli ihmiskunnan pelastuksessa"''. Hän toteaa, että ''”Jumalansynnyttäjälle osoittamamme lämmin kunnioituksemme on ortodoksisen hurskautemme ydin.”''
 +
 
 +
Pyhä [[Johannes Damaskolainen]], yksi suurista ortodoksisista [[Kirkkoisä|kirkkoisistämme]], huomautti, ''”kun Neitsyt Mariasta tuli Jumalanäiti ja hän synnytti Kristuksen, ihmiskunnan Lunastajan, hänestä tuli ihmiskunnan äiti.”'' Kutsumme Neitsyt Mariaa Jumalansynnyttäjäksi, kreikaksi: ''Θεοτοκος'' / ''Theotokos'', joka tarkoittaa ''Jumalan kantajaa'' tai ''Jumalalle syntymän antajaa'', ''Jumalansynnyttäjää''. Tämä on korkein arvonimi, joka voidaan suoda kenellekään ihmiskunnan edustajalle.
 +
 
 +
Jumalansynnyttäjä (''Θεοτοκος'') tai Jumalanäiti (''Θεομήτωρ'', ''Theomētor''; myös muodossa: ''Θεομήτηρ'', ''Theomētēr'') merkitsee, että Maria synnytti Kristus-Jumalan eikä vain Kristus-Ihmistä. Neitsyt Maria on Jumalan Pojan ja Sanan, Jeesuksen Kristuksen äiti.
 +
 
 +
Neitsyt Mariaa kutsutaan myös ''Panagiaksi'', ''Kaikkeinpyhimmäksi'' osoittaen hänen läheisyyttään Jumalaan kuuliaisuudessaan. Hänen nimityksensä ''Jumalanäiti'' (kreikaksi: ''Μήτηρ Θεού'', ''Mētēr Theou'') on lyhenteenä merkitty myös hänen ikoniinsa: '''ΜΡ ΘΥ''.
 +
 
 +
[[:Käyttäjä:Hannu|HAP]]
 +
 
 +
Katso tarkemmin:  
 +
 
 +
-> [[Paastoajat]]<br>
 +
-> [[Jumalansynnyttäjä]]
 +
 
 +
== Katso myös ==
 +
 
 +
* [[Paastosäännöt ortodoksisessa kirkossa]]
  
 
[[Luokka:Paasto]]
 
[[Luokka:Paasto]]
 +
[[Luokka:Jumalansynnyttäjä]]
 +
[[Luokka:Elokuu]]

Versio 2. elokuuta 2011 kello 07.50

Jumalansynnyttäjän paasto on vuosittain ortodoksisessa kirkossa loppukesällä, elokuun alussa. Se alkaa aina 1.8 ja päättyy 14.8. Tämä paastoaika huipentuu 15. päivänä elokuuta, jolloin juhlimme yhtä ortodoksisen kirkon suurista juhlista: Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaa.

Kirkkoveisussa sanotaan:

Iloitse, Jumalan Äiti, Neitsyt armoitettu Maria. Herra on Sinun kanssasi. Siunattu olet Sinä naisten joukossa, ja siunattu on Sinun kohtusi hedelmä, sillä Sinä olet synnyttänyt sielujemme Pelastajan.

Jumalansynnyttäjä, Neitsyt Maria, oli siis ”siunattu naisten joukossa” ja hänet valittiin ”synnyttämään sielujemme Pelastajan”. Siksi ortodoksit pitävät häntä kaikkien pyhien ja enkelien taivaallisena kuningattarena.

Koska tiedämme, että hänellä on korkea paikka Taivasten valtakunnassa ja hän on siellä ikuisesti läsnä Jumalan valtaistuimen ääressä rukoilemassa ihmiskunnan puolesta, meidänkin tulee rukoilla hänen rakkauttaan, ohjaustaan ja suojelustaan. Emme saa unohtaa häntä esirukouksissamme, kun rukoilemme sairauksista parantumisista ja vaaroista välttymiseltä ja meidän pitää jatkuvasti kiittää häntä niistä rukouksista ja hoivasta, jota hän on osoittanut meidän puolestamme Jumalalle.

Arvostettu ortodoksinen teologi, isä Sergei Bulgakov on ilmaissut tämän Jumalansynnyttäjälle osoitetun kunnioituksen kauniisti sanomalla, että "Neitsyt Marialla, Jumalanäidillä, oli erityinen rooli ihmiskunnan pelastuksessa". Hän toteaa, että ”Jumalansynnyttäjälle osoittamamme lämmin kunnioituksemme on ortodoksisen hurskautemme ydin.”

Pyhä Johannes Damaskolainen, yksi suurista ortodoksisista kirkkoisistämme, huomautti, ”kun Neitsyt Mariasta tuli Jumalanäiti ja hän synnytti Kristuksen, ihmiskunnan Lunastajan, hänestä tuli ihmiskunnan äiti.” Kutsumme Neitsyt Mariaa Jumalansynnyttäjäksi, kreikaksi: Θεοτοκος / Theotokos, joka tarkoittaa Jumalan kantajaa tai Jumalalle syntymän antajaa, Jumalansynnyttäjää. Tämä on korkein arvonimi, joka voidaan suoda kenellekään ihmiskunnan edustajalle.

Jumalansynnyttäjä (Θεοτοκος) tai Jumalanäiti (Θεομήτωρ, Theomētor; myös muodossa: Θεομήτηρ, Theomētēr) merkitsee, että Maria synnytti Kristus-Jumalan eikä vain Kristus-Ihmistä. Neitsyt Maria on Jumalan Pojan ja Sanan, Jeesuksen Kristuksen äiti.

Neitsyt Mariaa kutsutaan myös Panagiaksi, Kaikkeinpyhimmäksi osoittaen hänen läheisyyttään Jumalaan kuuliaisuudessaan. Hänen nimityksensä Jumalanäiti (kreikaksi: Μήτηρ Θεού, Mētēr Theou) on lyhenteenä merkitty myös hänen ikoniinsa: 'ΜΡ ΘΥ.

HAP

Katso tarkemmin:

-> Paastoajat
-> Jumalansynnyttäjä

Katso myös