Toiminnot

Juvenali Alaskalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. syyskuuta 2011 kello 09.47 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Katso myös)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pappismarttyyri Juvenasi Alaskalainen (venäjäksi: Ювеналий Аляскинский) oli ylsi niistä kahdeksasta munkista, jotka lähtivät Valamon luostarista tekemään lähetystyötä Alaskaan. Joukon kuuluisin lienee pyhittäjä Herman Alaskalainen (muistopv. 9.8.), joka kanonisoitiin vuonna 1970. Pappismunkki Juvenali oli ensimmäinen ortodoksikristitty, joka koki marttyyrikuoleman Amerikassa ja siksi häntä kutsutaan joskus myös Amerikan protomarttyyriksi. Hänet kanonisoitiin vuonna 1980.

Juvenali syntyi vuonna 1761 Nertšinskissä (venäjäksi: Не́рчинск), Siperiassa. Hänen siviilinimensä oli Johannes (erään tiedon mukaan Jaakob) Feodorovitš Hovorukhin ja hän kouluttautui ennen kirkollista tehtäväänsä kaivosinsinööriksi. Vaimonsa kuomena jälkeen vuonna 1791, Johannes meni luostariin ja vihkiytyi munkiksi Pietarissa. Joidenkin tietojen mukaan Juvenali sanotaan olleen ennen munkiksi vihkiytymistään sotilaana.

Pappismunkki Juvenali opetti Alaskan Kad’jakin saarella ja kastoi samalla lukuisia paikallisia asukkaita kristityiksi yhdessä pappismunkki Makarin kanssa. Toiminta siellä ei kuitenkaan kestänyt kauaa,sillä paikalliset šamaanit kävivät hänen kimppuunsa ja surmasivat hänet julmasti vuonna 1796 Kuskokwim-joen suulla Quinhagak-nimisessä kylässä. Samalla he surmasivat pyhän Juvenalin mukana olleen paikallisen oppaan.

Pyhän tarinan mukaan Juvenali nousi vielä maahanlyötynä ylös ja siunasi šamaanit ennen kuolemaansa. Surmaajat repivät hänen ruumiinsa lopuksi aivan kappaleiksi.

Pyhän Juvenali kunnioitus on varmaankin suurinta juuri Amerikan ortodoksisen kirkon piirissä, mutta hänet on merkitty muisteltavaksi myös suomalaiseen ortodoksiseen kalenteriin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää pappismarttyyri Juvenali Alaskalaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään syyskuun 24. päivänä.

Katso myös

HAP