Toiminnot

Ero sivun ”Matrona Moskovalainen” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Kirjallisuutta)
(Kirjallisuutta)
Rivi 25: Rivi 25:
 
[http://www.pravmir.com/article_102.html Pravmir portal (englanniksi)]
 
[http://www.pravmir.com/article_102.html Pravmir portal (englanniksi)]
  
[[Luokka:Keskeneräiset]]
 
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Pyhät]]
 
[[Luokka:Venäläiset pyhät]]
 
[[Luokka:Venäläiset pyhät]]

Versio 16. marraskuuta 2008 kello 14.14

Matrona Moskovalainen syntyi 1885 Tulassa Venäjällä. Hän syntyi sokeana, ilman pupilleja. Matrona sai kasvaa rakastavassa ja kärsivällisessä perheessä, joka ymmärsi hänen näkövammaisuutensa. Kristityssä kodissa Matronasta parantaja ja ihmeidentekijä.

Sairas lapsi armon välikappaleena

Kun Matrona kastettiin, pappi havaitsi hyväntuoksuisen vaalean pilven nousevan lapsen ylle. Myöhemmin noin seitsemän vuoden iässä Matronalle kehittyi näkemisen lahja. Hän kykeni havaitsemaan luokseen tulleiden ihmisten hengelliset ja fyysiset sairaudet ja parantamaan heidät rukouksen ja viisaiden neuvojen avulla. 15-vuotiaana Matrona kohtasi eräällä pyhiinvaelluksellaan Johannes Krondstantilaisen, joka huudahti että Matronasta on tuleva hänen hengellinen perijänsä. Kukaan ei tuolloin ymmärtänyt pyhän Johanneksen sanoja.

Myöhemmin 17 vuoden iässä Matrona sai halvauksen, jonka seurauksena hän ei kyennyt enää kävelemään. Hän pystyi puhumaan vain vaimealla äänellä. Matrona ei koskaan surkutellut omaa osaansa, koska ymmärsi tilansa olevan Jumalan tahto. Noin 50 vuoden ajan hän eli huoneessa, jonka seinillä oli runsaasti ikoneita. Matrona kykeni ennakoimaan bolshevistisen vallankumouksen ja sen seurauksena tapahtuvan yleisen hävityksen. Hän kuitenkin käytti hengellisen näkökykynsä ihmisten auttamiseen.

Askeettista elämää Moskovassa

Matrona muutti Tulasta Moskovaan vuonna 1925. Matrona eli ensin sukulaistensa luona. Hän kärsi jatkuvasta kivusta. Matrona paastosi säännöllisesti ja nukkui vain vähän. Matronan maine kasvoi ja hänen luokseen tuli ihmisiä kyselemään neuvoja elämänsä kysymyksiin. Matronan luokse tuli vierailijoita erityisesti Toisen maailmansodan aikana. Monia myös askarrutti silloin kirkkoa kohtaan osoitettu vaino. Matrona korosti aina uskoa ja elämää kirkon yhteydessä. Matrona neuvoi ihmisiä osallistumaan kirkon sakramentteihin, erityisesti ehtoolliseen sekä pyytämään kirkollisen siunauksen avioliitolleen.

Myös Matronaa vainottiin Neuvostoliiton vaikeina aikoina. Matrona joutui pakoilemaan Stalinin johtamia kommunisteja ja muuttamaan asunnosta toiseen. Miliisit eivät kuitenkaan kyenneet pidättämään Matronaa.

Lupaus avusta

Matrona ennusti oman kuolemansa. Viimeisinä päivinään hän lupasi, että auttaa myös kuolemansa jälkeen. Matrona kehotti ystäviään kääntymään hänen puoleensa aivan tavalliseen tapaan sitten, kun hän olisi jo kuollut. Lukuisia ihmeitä on tapahtunut niille, jotka ovat pyytäneet apua Matronalta.

Matrona kuoli vuonna 1952. Hänen haudastaan tuli pyhiinvaellusten kohde. Matrona kanonisoitiin Moskovassa vuonna 1998. Pyhän Matrona Moskovalaisen muistopäivä on 19. huhtikuuta.

Kirjallisuutta

Synaksarion, osa IV. Toim. pappismunkki Makarios Simonos Petrasin luostarista.

Pravmir portal (englanniksi)