Toiminnot

Omofori

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 30. tammikuuta 2009 kello 11.18 – tehnyt Petja (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Suuri omofori (© Pyykkönen)
Pieni omofori (© Pyykkönen)
Arkkipiispa Leo pukeutuneena pieneen omoforiin (© Pyykkönen)
Omofori (kreik. omoforion, ven. omofor) on vanha piispallinen jumalanpalveluspuvun osa. Omofori on piispan tunnus.

Omoforin symboliikka

Omofori on kadonneen lampaan vertauskuva. Se muistuttaa kaikkia siitä, kun Kristus - Hyvä Paimen - otti harteilleen kadonneen lampaan, kuvainnollisesti Jumalasta eksyneen ihmisluonnon. Samalla kun omofori on Kristuksen läsnäolon tunnus, se symbolisoi piispan samankaltaisuutta Taivaallisen Ylipapin kanssa.

Koska omofori kuvaa kadonnutta lammasta, se valmistettiin alkuaan aina valkoisesta villasta ja siinä oli tummat ristit. Näin asia on edelleen kreikkalaisenssa käytännössä, slaavilaisessa käytännössä omofori valmistetaan samasta kankaasta kuin muukin piispan jumalanpalveluspuku.

Omoforin jumalanpalvelusasun osana ja sen käyttö

Omoforia puettaessa luetaan rukous: "Sinä, Kristus, otit kantaaksesi kadonneen ihmisluonnon ja taivaaseen astuessasi palautit sen Jumalan ja Isän luo alati, nyt ja aina ja iankaikkisesti."

Piispa pitää omoforia muiden liturgisten vaatteiden päällä hartioillaan kaikissa jumalanpalveluksissa. Omoforeja on olemassa suuri omofori ja pieni omofori ja niitä käytetään molempia jumalanpalveluksen eri osissa.

Suuri on pitkä ja leveä nauha, joka laitetaan piispan kaulan ympäri toisen pään jäädessä eteen rinnan päälle toisen selän taakse. Siihen on kuvattu tai kiinnitetty neljä ristiä tai ympyrää sekä tähti. Pieni omofori on hartioilla ja rinnalla kannettava vaate, jota käytetään epitrakiilin tavoin. Siihen on kuvattu tai kiinnitetty kaksi ristiä tai ympyrää.

Suurta omoforia piispa pitää jumalanpalveluksen alkupuolella ja pientä omoforia loppupuolella evankeliumin lukemisen jälkeen (suurta saattoa lukuunottamatta).

Hannu ja Petja Pyykkönen