Toiminnot

Refrigeria

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 12. lokakuuta 2009 kello 21.07 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Refrigeria''' tulee latinan sanasta ''refrigerium'', joka kirjaimellisesti tarkoittaa ''virvoitusta'', ''virvoitetta''. Englanninkielen ''jääkaappia'' tarkoittava sana ''refriger...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Refrigeria tulee latinan sanasta refrigerium, joka kirjaimellisesti tarkoittaa virvoitusta, virvoitetta. Englanninkielen jääkaappia tarkoittava sana refrigerator on samaa juurta.

Antiikin Roomassa, alkukirkon aikaan, sana tarkoitti muistoateriaa, joka pidettiin kuolleelle ihmiselle hautausmaalla. Näitä aterioita nautittiin haudalla kuolinpäivänä ja sitten yhdeksäntenä päivänä kuoleman jälkeen ja sitten vuosittain kuolinpäivänä. Varhaiset Rooman kristityt jatkoivat perinnettä hautapaikoilla ja katakombeissa kristittyjen marttyyrien ja omien sukulaisten muistoaterioina.

Ortodoksisessa perinteessä tapa liittyy nykyisin panihidan tai parastaasin toimittamiseen haudalla tai kotona ja slaavilaisessa perinteessä oli ja on edelleen tapana nauttia ruokaa omaisen haudalla ja jättää osa ruuasta haudalle, josta sen hakevat esimerkiksi vähäosaisemmat ja köyhät.

Terminä latinalainen refrigeria ei enää ole yleisessä käytössä ortodoksisessa kirkossa.

HAP

Katso myös