Toiminnot

Ero sivun ”Suuri ylistysveisu” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Suuri ylistysveisu''' (kreikaksi: ''hymnos heothinos'' tai ''Δόξα Σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς'', venäjäksi: ''Слава в вышних Богу'', latinaksi...)
 
(Syntyhistoria)
Rivi 18: Rivi 18:
 
== Syntyhistoria ==
 
== Syntyhistoria ==
  
Suuri ylistysveisu on vanhimpia kristillisiä hymnejä, se tunnetaan jo [[Klemens Aleksandrialainen|Klemens Aleksandrailaisen]] (k. 210) ja [[Athanasios Suuri|Athanasios Suuren]] (k. 374) teoksissa. Hymnin nykyinen asu lienee [[Hilarios Poitiesilainen|Hilarios Poitiersilaisen]] (300-366) käsialaa.
+
Suuri ylistysveisu on vanhimpia kristillisiä hymnejä, se tunnetaan jo [[Klemens Aleksandrialainen|Klemens Aleksandrailaisen]] (k. 210) ja [[Athanasios Suuri|Athanasios Suuren]] (k. 374) teoksissa. Hymnin nykyinen asu lienee [[Hilarios Poitiersilainen|Hilarios Poitiersilaisen]] (300-366) käsialaa.
  
 
'''Pieni ylistysveisu''' alkaa sanoilla ''”Ylistämme, ylistämme …”'' ja se lauletaan [[polyeleo]]ssa juhlapäivinä ylösnousemuksen [[tropari]]en asemasta.
 
'''Pieni ylistysveisu''' alkaa sanoilla ''”Ylistämme, ylistämme …”'' ja se lauletaan [[polyeleo]]ssa juhlapäivinä ylösnousemuksen [[tropari]]en asemasta.

Versio 30. marraskuuta 2010 kello 16.10

Suuri ylistysveisu (kreikaksi: hymnos heothinos tai Δόξα Σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς, venäjäksi: Слава в вышних Богу, latinaksi: Gloria in excelsis Deo), suuri doksologi, on enkelten veisulla (Luuk.2:14) alkava aamuhymni. Veisua lauloivat enkelit Vapahtajan syntymäyönä.

Käyttö palveluksissa

Suuri ylistysveisu lauletaan tai luetaan aamupalveluksessa sanojen: ”Kunnia olkoon Sinulle, joka näytit meille valkeuden” jälkeen. Yksinomaan suurella doksologilla alkaa heksapsalmin lukeminen samoin kuin liturgian alkuosa.

Viisi jaksoa

Suuri ylistysveisu alkaa sanoilla: ”Kunnia olkoon Jumalalle korkeuksissa ja maassa rauha …” Veisussa on viisi jaksoa:

  1. Ensimmäisessä ylistetään ja kiitetään Jumalaa Hänen suuren kunniansa tähden.
  2. Toisessa jaksossa on ilmaistu kristillisen kirkon uskontunnustus kolmiyhteisestä Jumalasta.
  3. Kolmas jakso sisältää rukouksen, että me saisimme viettää tulevan päivän ilman syntiä.
  4. Neljännessä jaksossa anotaan Jumalan käskyjen tuntemista.
  5. Viimeisessä jaksossa tunnustamme syntimme ja anomme armahdusta Jumalan laupeuden tähden.

Suuren ylistysveisun viimeinen jakso jatkuu rukouksella: ”Pyhä Jumala, Pyhä Väkevä, Pyhä Kuolematon armahda meitä”.

Syntyhistoria

Suuri ylistysveisu on vanhimpia kristillisiä hymnejä, se tunnetaan jo Klemens Aleksandrailaisen (k. 210) ja Athanasios Suuren (k. 374) teoksissa. Hymnin nykyinen asu lienee Hilarios Poitiersilaisen (300-366) käsialaa.

Pieni ylistysveisu alkaa sanoilla ”Ylistämme, ylistämme …” ja se lauletaan polyeleossa juhlapäivinä ylösnousemuksen troparien asemasta.

HAP

(lähde: Dimitri Tarvasaho: Ortodoksisen kirkon pyhät toimitukset)

YouTube-videoita

  • Glory to Thee 0 giver of Light

'"`UNIQ--youtube-00000000-QINU`"'

  • Doxology

'"`UNIQ--youtube-00000001-QINU`"'