Toiminnot

Aineeton risti

Kohteesta Ortodoksi.net

”Joka ottaa sen ja seuraa minua, on perivä iankaikkisen elämän.”
(Kuva © Pyykkönen)

Rukous on portaat, jotka nousevat kohti Jumalaa. Ei ole mitään voimakkaampaa kuin rukous. Ei ole syntiä, jota ei voisi saada anteeksi rukouksen kautta, ei rangaistustuomiota, jota se ei voisi kumota. Ei ole ilmestystä, jonka vaikuttajana ei olisi rukous, eikä ole salaisuuksia tai symboleja, joita se ei voisi selittää.

Rukous pitää kädessään avaimia siihen valtakuntaan, johon sinä halajat astua. Mutta ilman rukousta sinusta ei tule sen perijää, esikoista, jonka nimi on kirjoitettu Elämän kirjaan. Rukous on se kapea ja ahdas portti, jonka kautta pyhät astuvat taivaalliseen Jerusalemiin.

Jatkuva rukous on sielun valkeus. Sen kautta sielu iloitsee siinä kirkkaassa valkeuden sijassa, joka on todellinen rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiä kohtaan. Rukous sisältää kaikki käskyt. Tämän tähden Herrammekin antoi sitä koskevia ohjeita ja sanoi:

”Rukoilkaa joka hetki älkääkä lannistuko.”

Hän myös kehotti pysymään valveilla ja rukoilemaan jatkuvasti. Näin Herramme käskee niitä, jotka tahtovat kulkea parasta tietä; se johtaa taivaan korkeudessa olevaan kaupunkiin, joka on rakkaus.

En puhu nyt erityisten hetkien rukouksesta tai säädetyistä rukousajoista, vaan jatkuvasta rukouksesta, jolla ei ole minkäänlaista loppukohtaa. Jos ihmisen kaikki ajatukset ja koko huomio ovat keskittyneet Jumalaan, niin ei ole aikaa, joka ei sisältyisi rukoukseen Jumalan kanssa. Pysyvyys rukouksessa on kaikkien käskyjen täyttymys. Tämä on se aineeton risti, josta Herramme sanoi:

”Joka ottaa sen ja seuraa minua, on perivä iankaikkisen elämän.”


Tuntematon kirjoittaja (600-luku)

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Mieli Jumalan huoneessa ~ katso seuraava opetusteksti: Jumalan oma on pyhä elävänä ja kuolleena ->