Toiminnot

Akylina Bybloslainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Akylina (joka tunnetaan myös nimillä Akiliina / Akylina Bybloslaisen ja Akylina Neitsyt) oli kotoisin foinikialaisesta Bybloksen kaupungista ja hän kärsi marttyyrikuoleman keisari Diocletianuksen (284-305) hallitusaikana.

Hurskas kristitty jo lapsena

Hänen vanhempansa kasvattivat Akykinan hurskaaksi kristityksi. Kun tyttö oli vasta kahdentoista vuoden ikäinen, hän käännytti pakanaystävänsä kristityksi. Eräs keisarillisen kuvernööri Volusianin henkilöstön jäsen syytti häntä muiden opettamisesta hylkäämään isiensä uskon. Tyttö tunnusti vahvan uskonsa Kristukseen kuvernöörin edessä ja sanoi, että hän ei luovu Kristuksesta. Volusian yritti vaikuttaa nuoreen neitoon suostuttelun ja imartelun avulla, mutta nähdessään hänen luottamuksensa uskoonsa, hän määräsi Akylinan kidutettavaksi.

Kidutettavaksi

Kiduttaja iskivät häntä kasvoihin, riisuivat hänen ja piiskasivat häntä. Kiduttaja ivaili: "Missä on sinun Jumalasi? Tulkoon ja vieköön hän sinut pois käsistäni".

Pyhä vastasi, "Herra on täällä minun kanssani näkymättömästi, ja mitä enemmän minä kärsin, sitä enemmän voimaa ja kestävyyttä ja Hän antaa minulle."

He työnsivät marttyyrin korviin kuumennetut metallitangot. Pyhän Neitsyen kaatui ikään kuin olisi kuollut. Kiduttajan mielestä tyttö oli todella kuollut ja hän käski heittää ruumiin kaupungin ulkopuolelle koirien syötäväksi.

Uskon todistaja

Yöllä pyhä enkeli ilmestyi pyhälle Akylinalle ja herätti hänen sanoen: "Nouse ja parane. Mene ja julista Volusianille, ettei hänestä eikä hänen suunnitelmistaan tule mitään."

Pyhä marttyyri meni kuvernöörin tuomioistuimeen ja seisoi Volusianin edessä. Nähdessään pyhän Akylinan, Volusian kutsui palvelijansa ja käski heitä vartioimaan Akylinaa aamuun asti.

Aamulla hän tuomitsi pyhän Akylinan kuolemaan, sanoi, että hän oli noita, joka ei totellut keisarin määräyksiä. Kun he veivät pyhää teloitettavaksi, hän rukoili ja kiitti Jumalaa siitä, että hän voi kärsiä Hänen pyhän nimensä tähden.

Marttyyrikuolema

Ääni vastasi hänen rukouksiinsa ja kutsui hänet taivaalliseen kuningaskuntaan. Ennen kuin pyöveli ennätti suorittaa teloituksen, marttyyri luovutti henkensä Jumalalle (+ 293). Pyöveli pelkäsi rikkovansa kuvernöörin määräystä, joten hän varmuuden vuoksi katkaisi Akylinan pään, vaikka hän oli jo kuollut.

Kristityt hautasivat marttyyrin ruumiin hurskaasti. Myöhemmin hänen pyhäinjäännökset vietiin Konstantinopoliin ja sijoitettiin hänen nimelleen pyhitettyyn kirkkoon.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Akylinaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 13. päivänä.

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.sävelmä

Oi Akylina, Kristuksen morsian, rakkaudesta Häneen | sinä paljastut maailman lopussa puhtaaksi neitseeksi ja kilvan voittajaksi. | Sinä kukoistit hengellisenä ruusuna, | sulotuoksuisena puhtaudessa taistelussasi. || Sinä rukoilet Herraa pelastamaan meidät kaikki.

Kontakki, 2.sävelmä

Sinä puhdistit sielusi nöyryyden hyveellä, | ja marttyyrinä sinä astuit pyhyyden korkeuteen. | Sinä olit haavoitettu rakkaudella Kristus Ylkään, |oi kunnioitettu Akylina. |Nyt sinä seisot Hänen läsnäolonsa loisteessa enkelien kanssa. || Heidän kanssaan rukoile meidän kaikkien puolesta.

Minea