Toiminnot

Ekumeeninen patriarkka: On mahdotonta hyväksyä, että elämme edelleen fanaattisuudessa

Ortodoksi.netista

Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos
(kuva © Ekumeeninen patriarkaati)


(Kuuntele artikkeli tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen)

Ekumeeninen patriarkka Bartholomeus johti jumalallista liturgiaa perjantaina 6. joulukuuta 2024 Lyykian Myran arkkipiispan, pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän, juhlaa hänen kunniakseen nimetyssä kirkossa Konstantinopolin Balatin alueella. Tämä kirkko on nimetty myös vastaamaan Konstantinopolin ukrainankielisen yhteisön hengellisiin tarpeisiin.

Patriarkka viittasi saarnassaan edeltäjänsä, edesmenneen patriarkka Athenagoraksen historialliseen ilmoitukseen samasta kirkosta sen juhlapäivänä 6. joulukuuta 1963. Patriarkka Athenagoras aikoi matkustaa Jerusalemin pyhään kaupunkiin kuukautta myöhemmin tapaamaan paavi Paavali VI. ”Tästä näkökulmasta katsottuna tämä kirkko pysyy ikuisesti merkittävänä kirkkomme historiassa, erityisesti sen suhteissa Rooman kirkkoon”, patriarkka huomautti ja lisäsi:
"Siitä lähtien, viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana, ortodoksisen ja roomalaiskatolisen kirkon lähentymisen ja sovinnon alalla on edistytty merkittävästi. On mahdotonta olla tuntematta kiitollisuutta Herrallemme Jeesukselle Kristukselle Hänen runsaista siunauksistaan. Ensimmäisestä Jerusalemin kokouksesta on kulunut 60 vuotta, ja tänä vuonna tulee kuluneeksi vuosikymmen toisesta kokouksesta, joka pidettiin toukokuussa 2014. Paavi Franciscus ja minä juhlimme tuon historiallisen kohtaamisen 50-vuotispäivää. Tänä vuonna tulee kiitollisuudella mieleen myös paavi Franciscuksen ensimmäinen vierailu täällä, tasan vuosikymmen sitten, Konstantinopolin kirkon valtaistuinjuhlan aikana marraskuussa 2014.

Suurella ilolla ja erityisellä kunnialla valmistaudumme nyt toivottamaan paavin tervetulleeksi jälleen ensi toukokuussa osana kirkkomme ja Rooman vanhimman kirkon järjestämiä yhteisiä juhlia ensimmäisen Nikean ekumeenisen kirkolliskokouksen koollekutsumisen merkittävän 1700-vuotispäivän muistoksi. Tämän kirkolliskokouksen suuri juhla, jonka koko kristillinen maailma tunnustaa ja kunnioittaa, toimii myös kutsuna kaikkien ykseyteen.

Olemme syvästi iloisia siitä, että nykyinen paavi, kuten hänen välittömät edeltäjänsä Paavali VI:stä Benedictus XVI:een, jakaa sitoutumisen suureen "kaikkien ykseyden" tarkoitukseen, jota pyhä kirkkomme jatkuvasti rukoilee. Ensi vuoden (2025) pääsiäisen juhliminen itäisen ja länsimaisen kristinuskon onnellisen linjauksen myötä uskomme, että se tarjoaa loistavan tilaisuuden päästä sopimukseen paavi Franciscuksen kanssa yhtenäisen pääsiäisen juhlapäivän vahvistamisesta ortodoksiselle ja roomalaiskatoliselle kirkolle kirkkomme kanonien mukaisesti. Olemme optimistisia, että anglikaaninen kirkko ja muut protestanttiset yhteisöt ottavat mielellään vastaan ​​tällaisen sopimuksen.

Patriarkka puhui sitten ortodoksisille kristityille, jotka vastustavat tätä mahdollisuutta ja selvensi:
"Tämä sopimus koskisi yksinomaan pääsiäisen päivämäärää eikä liturgista konselebrointia roomalaiskatolisten veljiemme kanssa, koska sellainen juhla edellyttää kahden kirkkomme välistä täydellistä yhteyttä - tavoitetta, jota emme ole vielä saavuttaneet huolimatta teologisen vuoropuhelun merkittävästä edistymisestä. Kuten useimmat ortodoksiset kirkot viettävät joulua vuosittain 25. joulukuuta, samana päivänä kuin roomalaiskatolinen kirkko, ja kuten Rooman kirkkoon kuuluvat kreikkalaiskatoliset yhteisöt noudattavat ortodoksista kaanonia viettääkseen pääsiäistä yhdessä ortodoksisten veljiensä kanssa, ja kuten Suomessa, pääsiäispäivä on ollut yhtenäinen kaikille kristityille useiden vuosien ajan, ehdotamme tämän käytännön käyttöönottoa maailmanlaajuisella kristillisellä tasolla, joka perustuu ortodoksisen kirkon pääsiäisen määritysmenetelmään. Uskomme, että ei ole parempaa tapaa kunnioittaa Nikean ensimmäisen ekumeenisen kirkolliskokouksen isien muistoa. He käsittelivät muun muassa yhteistä pääsiäistä. On todella valitettavaa, että 1700 vuotta myöhemmin keskustelemme edelleen tästä aiheesta!

Hän jatkoi:
”On mahdotonta hyväksyä ja käsittämätöntä, että 2000-luvulla elämme edelleen fanaattisuudessa, vähäpätöisyydessä ja ennakkoluuloissa. Meidän Jumalamme on rakkauden Jumala. Vaikka virheitä on tehty menneisyydessä, emme saa jatkaa niitä. Näitä yksinkertaisia ​​mutta syvällisiä totuuksia opetettiin meille koko edesmenneen suuren patriarkka Athenagoraan patriarkaatin ajan, jolle olemme ikuisesti kiitollisia. Tänään hänen sielunsa leijuu yläpuolellamme ja iloitsee rinnallamme. Ikuinen ja siunattu olkoon hänen muistonsa!"

(Lähde: Orthodox Times)