Toiminnot

Epitimia

Kohteesta Ortodoksi.net

Epitimia (kreikaksi: επιτίμιον, epitimon - kielto,rangaistus, venäjäksi: епитимия, epitimija, englanniksi: penance) on ortodoksisessa kirkossa kirkollinen määräys katumusharjoituksien tekoon. Se määrätään tietyksi rajoitetuksi ajaksi esimerkiksi katumuksen mysteerioon osallistuvalle.

Epitimian peruste on Raamatussa

(Joh.20:22-23):

Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

Epitimiaa annettaessa ei siis katumuksen sakramentissa myönnetä katuvalle synninpäästöä heti, vaan pappi sopii ripilläolijan kanssa epitimian eli katumusharjoitusten suorittamisesta.

Epitimiaa ei tule nähdä rangaistuksena, vaan seurauksena katuvan rikkomuksista ja haluna päästä pois tuon rikkomuksen aiheuttamasta synnistä.

Epitimia voi käytännössä käsittää esimerkiksi maahankumarruksia jumalanpalveluksen aikana tai kotona luettujen rukouksien aikana, Jeesuksen rukouksen lukemista, paastoamista, hyväntekeväisyyden harjoittamista sekä hengellisen kirjallisuuden ja rukouksien lukemista.

Epitimian kesto on rajallinen. Se voi esimerkiksi olla 40 päivän jakso tai jokin muua aika. Se ei saa haitata työntekoa eikä terveyttä. Epitimian aikana katuva ei voi osallistua ehtoollisen mysteerioon. Epitimiasta vapautuessaan pappi lukee hänelle erityisen rukouksen tähän tilanteeseen.

Rukous epitimiasta vapautettaessa

Armollinen, hyvä ja ihmisiä rakastava Herra, joka laupeutesi tähden lähetit ainosyntyisen Poikasi maailmaan tekemään mitättömäksi rikkomustemme velkakirjan, irrottamaan synnin sitomien kahleet ja julistamaan vangituille vapautusta, Sinä, Valtias, vapauta hyvyydessäsi myös palvelijasi (nimi) hänelle asetetusta siteestä ja salli hänen moitteettomasti joka aika ja joka paikassa lähestyä suuruuttasi ja omatunto puhtaana uskalluksella anoa rikasta armoasi. Sillä Sinä olet armollinen ja ihmisiä rakastava Jumala, ja Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki, me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen. [Euhologion, s. 71]

Hannu Pyykkönen

Kirjallisuutta

  • Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto

Katso myös