Toiminnot

Jumalan kuvan puhdistaminen

Kohteesta Ortodoksi.net

Ihminen, sinä olet Jumalan kuva. Tahdotko, että kuva saa mallinsa hahmon?
(kuva © veli Martinus, Valamon luostari)

Mitä kirjoitettavaa minulla olisi sinulle, joka olet minulle kaikkia muita rakkaampi, palvelijalle, kilvoittelijalle? Siitä, mitä minulla on, on parempi olla kirjoittamatta – ettei Hän olisi puhtaiden nähtävänä ainoastaan sanojen peilissä. Antakoon Hän itse tuon näyn sydämeesi, nyt ja iankaikkisesti, niin sinä menet pois tolaltasi Hänen rakkaudestaan ja leimahdat liekkiin Hänen kauneudestaan.

Oletko uupunut ja rasittunut Herrasi palvelemisesta? Laske pääsi Herrasi polville ja lepuuta itseäsi. Nojaa Hänen rintaansa vasten ja hengitä elämän Henkeä, jotta Elämä sekoittuisi sinun maalliseen aineeseesi. Tukeudu Kristukseen, sillä Hän on sinun pöytäsi, jonka kautta tulet ravituksi Isästä. Puhdista oma peilisi, niin siinä näkyy ainutlaatuinen kolminainen kirkkaus ilman erottavia epäilyksiä. Aseta tämä sydämeesi, niin saat huomata, että sinun Jumalasi elää.

Ihminen, sinä olet Jumalan kuva. Tahdotko, että kuva saa mallinsa hahmon? Vaimenna itsessäsi kaikenlainen turha puuhaileminen mitä moninaisimpien asioiden parissa. Kanna sydämessäsi Herrasi iestä ja mielessäsi Hänen suuruutensa huumaavaa ihmettelyä, kunnes kuva alkaa säteillä Hänen kirkkauttaan ja vaihtua kaltaisuudeksi. Silloin sinä saat tulla jumalaksi Jumalassa ja olet saanut Tekijäsi hahmon siinä yhdistymisessä, joka samastaa meidät Häneen.

Herrasi tulen suhteen muista, että Hän itse voi vaimentaa sinussa sen liekin opettaakseen sinulle erilleen joutumisen tuhoisia vaikutuksia. Mutta kun tämän tiedostaminen on vahvistunut sinussa, tulenliekki syttyy sinussa jälleen, sydämesi alkaa hehkua ja lihasi palaa sen poltteessa. Tuli ei näet koskaan varsinaisesti poistunut, vaan se ainoastaan vaimentui sinun suuntasi oikaisemiseksi.

Johannes Viiniköynnös

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Siunattu lähde ~ katso seuraava opetusteksti: (julkaistaan myöhemmin) ->