Toiminnot

Pyhä Mitro

Ortodoksi.netista

(Kuuntele artikkeli tästä linkistä luettuna äänitiedostona, avaa äänitiedosto uuteen välilehteen.)

Pyhän Mitron patsas Aixissa
(Kuva: Wikipedia)

Mitro on tunnettu pojan/miehen etunimi Suomessa. Sinäkin saatat tuntea jonkun Mitron. Mutta onko olemassa pyhä Mitro, joka saattaisi kastettaessa vaikka antaa - kastettavalle omaa pyhää nimettäessä - oman nimensä ainakin joillekin Mitroille? On.
Kerrotaanpa hieman hänestä.
---
Pyhän Mitron muistopäivä on marraskuun 13. päivä ja myös suomalaisesta synaksarionista löytyy pyhä Mitro, mutta varsin vähän tietoja tuosta joskus 400-luvulla eläneestä pyhästä.

Kyse on oikeastaan pyhästä, jonka nimi alkuaan lienee kenties kirjoitettu hieman suomenkielisestä versiosta poiketen muodossa: Mitrius tai Miter tai jopa Merre.

Tuon ajan pyhistä ei monestakaan ole maalattu ortodoksisia ikoneja. Syitä lienee useita. Yksi sellainen saattaisi olla se, ettei tuolta ajalta yleensäkään ole kuvia tai maalauksia henkilöistä kovinkaan paljoa, ja toisaalta siksi, että tuon ns. jakamattoman kirkon ajalta olevista Keski-Euroopassa eläneistä pyhistä aika harvasta on ortodoksiseen kirkkoon yleensäkään maalattu ikonia. Ja jos heistä jotain kuvia löytyy, useimmiten ne ovat roomalaiskatolisissa kirkoissa ja usein ne ovat myös muunlaisia kuvauksia kuin ikoneja, esimerkiksi patsaita

Myös pyhästä Mitrosta on olemassa taidokas maalaus sekä tietenkin häntä varsin erikoisella tavalla kuvaava artikkelin ohessa olevassa kuvassa nähtävä patsas. Kuka sitten oli pyhä Mitro?

Pyhä Mitro eli nykyisen Ranskan alueella sijaitsevalla paikkakunnalla nimeltä Aix-en-Provence.
Hän oli alkuaan suomenkielisen synaksarionin mukaan kreikkalainen orja, toisen tiedon mukaan viinitarhan työntekijä. Todennäköisesti hänen nimensä tulee kreikkalaisesta nimestä Dimitrios (Demetrios), mistä se sitten vain Provencessa ”ranskalaistettiin”.

Mitro syntyi Tessaliassa, Kreikassa ja hieman yli kaksikymppisenä hän meni Kaakkois-Ranskaan Provenceen kaitselmuksen johtamana omistautuakseen siellä Jumalan palvelemiseen. Provencessa hän hakeutui erään viiniviljelijän palvelukseen, mutta ajautui kohta siellä riitoihin isäntänsä ja hieman muidenkin kanssa. Häntä syytettiin sittemmin mm. noituudesta ja heitettiin vankityrmään.

Monenlaisten vaiheiden jälkeen hänet tuomittiin ja sittemmin mestattiin, mutta heti, kun hänen päänsä oli irtaantunut mestausen tuloksena, hän yllättäen nosti itse sen ylös ja painoi pään rintaansa vasten ja lähti kävelemään Notre Dame de la Sedsin kirkolle päin, astui kirkon alttarin ja siellä hän kuoli. Päivä oli 13. marraskuuta 466.

Tapahtuma aiheutti luonnollisesti varsin paljon hämminkiä ja ei kestänyt kauaa, kun hänet tunnustettiin marttyyriutensa vuoksi pyhäksi. Hänen ruumiinsa sijoitettiin Saint-Laurentin kappeliin, jossa se oli vuoteen 1383 asti, jonka jälkeen se siirrettiin Saint-Sauveurin katedraaliin Aix-en-Provenceen, sillä pyhästä Mitrosta tuli Aix-en-Provencen suojeluspyhä.

Tämän lisäksi pyhä Mitro on vankien oma suojeluspyhä ja mm. Ranskassa Pays d’Aiguesin vankilassa vangit juhlivat muistopäivänä pyhää Mitroa.

Aix-en-Provencesta, Saint-Sauveurin katedraalista löytyy ainakin paikallisesti erittäin kuuluisa Nicolas Fromentin (1435-86) maalaama teos ”La légende de saint Mitre” vuodelta 1470. Myös päätänsä rinnan päällä pitelevän pyhän Mitron kookas patsas löytyy Aixin katedraalista.

Ortodoksi.net
13.11.2024