Toiminnot

Sisäisen rukouksen lajit

Kohteesta Ortodoksi.net

Rukouskirja ja -nauha
Kuva © Veli Martinus, Valamon luostari

Rukousta voidaan rukoilla kolmen lajin mukaan – ulkonaisen ruumiin rukouksen lisäksi. Ensimmäinen on luonnollisten mielenliikkeiden liikehdinnän kuohua. Toinen tulee suojelusenkelien läheisyydestä ja kolmas hyvästä tahdosta, kauneuden halajamisesta.

Ensimmäiseen rukousliikkeeseen liittyy pistos yhdessä kiihkeän rakkauden kanssa: nämä palavat sydämessä kuin tuli. Toiseen liittyy ajatusten terävöityminen yhdessä ilon kyynelten kanssa. Kolmanteen taas liittyy ruumiillisesti tehtävien harjoitteiden rakastaminen yhdessä sellaisten kyynelten kanssa, jotka saattavat sekoittaa ajatuksia hieman.

Näiden kolmen liikelajin lisäksi ei ole mitään muunlaista mielen liikettä, jota voitaisiin kutsua rukoukseksi – ainoastaan sellaista huumaa, jota viisaat kutsuvat hahmottomaksi valkeudeksi. Näiden kolmen lajin ulkopuolisista mielenliikkeistä jokainen on puhtaan rukouksen kannalta turmiollinen. Jos näet mieli seisoo rukouksen aikana alueella, joka kuuluu demoneille, nämä alkavat hallita sielua häiritsemällä ja hajottamalla ajatuksia.

Mikä on Jumalan käskyjen noudattamisen palkka? Kuule lyhyesti. Ensimmäinen palkka on himottomuuden kruunu. Se on vapaus himoista, näky itsessäsi olevasta valkeudesta, oikea näkemys luotujen olentojen olemuksesta ja viisautta, joka on täynnä kätkettyjen asioiden hengellistä erottelukykyä.

Toinen palkka on kontemplatiivinen näky tuomiosta, johdatuksesta ja lopusta. Tähän kuuluu iloa ja kyyneliä, jotka on täytetty täyteläisellä ihanuudella.

Kolmas palkka on täysin aineeton kontemplatiivinen näky yhdessä hengellisen erottelukyvyn kanssa. Siinä kokoontuu yhteen kaikkinaisia rauhan tuulahduksia, pyhää hengitystä, hengellisen puheen virtaa ja makua, joka makeuttaa sisäisen makuaistimme ihanuudellaan.

Näitä kaikkia seuraa näky pyhästä Kolminaisuudesta, mutta se ei tule palkkana. Se annetaan armosta.

Tuntematon kirjoittaja (600-luku)

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Lakkaamaton rukous, tieto ja ymmärrys ~ katso seuraava opetusteksti: Armon loisto ->