Toiminnot

Ero sivun ”Patriarkka Bartholomeos tapasi nuoria kirkkopäivillä” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

 
p (siirsi sivun ”Patriarkka Bartolomeos tapasi nuoria” uudelle nimelle ”Patriarkka Bartolomeos tapasi nuoria kirkkopäivillä”)
(ei mitään eroa)

Versio 12. kesäkuuta 2010 kello 16.35

Patriarkka Bartolomeos tapasi ortodoksisia nuoria kirkkopäivillä.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasi nuoria Ortodoksisten Nuorten Liiton vuosijuhlilla, jotka pidettiin kirkkopäivien yhteydessä. Liiton hallituksen puheenjohtaja isä Teemu Toivonen toivotti patriarkan tervetulleeksi ja antoi patriarkalle lahjaksi ONL:n lippalakin. Patriarkka Bartolomeos piti lakista ja sanoi sen tulevan tarpeen, kun hän lähtee kävelylle suomalaiseen metsään hyttysten seuraksi.

Patriarkka Bartolomeos kertoi nuorille vaikeuksista, joita ortodoksit kohtaavat muissa maissa. Hän sanoi, että kilvoittelu on tapa päästä vaikeiden aikojen läpi. Hän pyysi nuoria auttamaan toisia ihmisiä ja näin tuntemaan auttamisen iloa.

Patriarkka Bartolomeos muistutti nuoria, että vaikka ortodoksinen kirkko on Suomessa pienempi kuin luterilainen kirkko, nuorten ei tule tuntea tästä vähemmyyden tunnetta. Ortodoksinen kirkko on vanha ja apostolien perustama. Jotkut saattavat syyttää ortodoksista kirkkoa siitä, että se on kirkollinen museo ja sillä ei ole yhteyksiä nyky-yhteiskuntaan. Jos katsomme Suomen ortodoksista kirkkoa, asia ei todellakaan ole näin. Suomessa on hyvä sisäinen järjestys ja nuorisotyö on hyvin järjestetty. Tämän lisäksi Suomen kirkko tekee lähetys- ja tutkimustyötä, sekä Suomessa on munkki- ja nunnaluostari. Voimme olla ylpeitä kaikista näistä asioista. Patriarkka Bartolomeos kertoi, että myös Konstantinopolin patriarkaatti on ylpeä Suomen kirkosta ja sen jäsenistä. Hän pyysi nuoria pitämään hyvän huolen kirkostaan.

Konstantinopolin patriarkaatti on ensimmäinen patriarkaattien joukossa ja siten sen tehtäväksi on tullut yhdistää eri maiden ortodokseja. Ortodoksinen kirkko muodostuu 15 eri maan ortodoksisesta kirkosta. Konstantinopolin patriarkaatissa käydään myös dialogia muiden uskontojen kanssa. Meidän ei tule elää eristäytyneenä, kertoi patriarkka. Meidän tulee harrastaa veljeyttä ja ykseyttä ja välttää kaikkea fanaattisuutta. Näemme kuinka paljon rikollisuutta tulee eri maissa uskontojen takia.

Patriarkaatti on kiinnostunut luonnosta ja on järjestänyt kansainvälisiä ekologisia symposiumeja. Viides niistä oli Itämerellä. Silloin laivasta käsin he kävivät myös Suomessa. Presidentti Tarja Halonen otti heidät vastaan. Myös tällä Suomen matkalla he käyvät presidentin luona. Patriarkkaan teki vaikutus presidentin kiinnostus teologiaan ja luonnon kunnioittamiseen.

Patriarkka Bartolomeos kertoi, että ollessaan Amerikassa CCN-televisikanavan haastattelussa häneltä kysyttiin, miksi hän rakastaa niin paljon lapsia. Hän vastasi, että lasten silmissä ja viattomuudessa hän näkee palan paratiisia. Patriarkka Bartolomeos pitää arkkipiispa Leoa onnellisena, koska hänellä on niin paljon hengellisiä lapsia.

Hän toivoo, että Jumala sallisi hänen vielä tulla Suomeen, jossa hän on käynyt niin monta kertaa ja että hän voisi ottaa vastaan suomalaisia Konstantinopolissa. Arkkipiispa Johanneksen aikaan hän teki ehdotuksen, että tekisimme nuorisovaihtoa Suomen ja Konstantinopolin kesken. Yhä nykyään kerran vuodessa tulee Konstantinopolista nuoria Suomeen ja päinvastoin. Vaikka heidän lukumääränsä on pieni, syntyy aina ystävyyssuhteita. Tämä ystävyys ei ole vain henkilökohtaista, vaan myös kirkkojen välistä. Patriarkka muistutti, että voimme olla ylpeitä, että meillä on Konstantinopolin kanoninen suoja ja äitikirkko, joka seuraa elämäänne. Tälläkin kertaa patriarkka kertoi tulleensa siunaamaan suomalaisten ortodoksien elämää ja osallistumaan kirkkopäiviin.

Patriarkka Bartolomeos totesi, että olipa matka joka meidät erottaa kuinka pitkä tahansa, meidän sielumme yhdistävät meitä. Meitä yhdistää ortodoksinen usko ja rukoukset, joita kannamme toistemme puolesta. Ja me yhdessä kaikkien muiden maiden ortodoksien kesken muodostamme ortodoksisen perheen. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että voisimme luoda paremman maailman. Se parempi maailma kuuluu teille lapsille, sanoi patriarkka.

Patriarkka rakastaa luontoa, koska hän syntyi pienessä kylässä eräällä saarella. Hän kertoi, että hännen vastalahjansa lippalakille on rukous nuorten puolesta ja hänen siunaus heidän elämällensä. Patriarkka pyysi pitämään Kristusta elämän keskipisteenä. Hän totesi, että nuorten pitää myös tietää, että meidän oloaikamme maan päällä on rajallinen ja meidän päämäärämme on taivas. Olipa elämämme miten pitkä tahansa, se loppuu joskus. Ja koska elämällämme on loppu, meidän tulisi huolehtia siitä, että täytämme sen hyvillä teoilla, joita ovat rakkaus Jumalaan, rakkaus lähmmimäiseen ja rakkaus luomakuntaa kohtaan. Meillä ihmisillä on joskus sellainen käsitys, että koko maailma kuuluu meille, mutta kirkon opetus on, että olemme luonnon suojelijoita ja emme omista sitä. Kun Jumala asetti ihmisen paratiisiin, Hän sanoi, että tee työtä, mutta Hän ei sanonut, että pidä luomakunta omanasi ja tee sillä mitä haluat. Meidän maaplaneetta kuuluu meille mutta myös jälkipolville. Sen takia meillä ei ole oikeutta tuhota alueita ja luonnovaroja.

Lopuksi patriarkka sanoi, että nuorilla on heidän kaikkien siunaus koko elämänsä ajaksi. Hän sanoi luottavansa, että nuorista tulee viisaampia kuin aikuisista. Eläkää pitkään ja Jumala olkoon teidän kanssanne, patriarkka toivotti lopuksi.

Petja Pyykkönen