Toiminnot

Ero sivun ”Metrofanes Konstantinopolin piispa” versioiden välillä

Ortodoksi.netista

Ei muokkausyhteenvetoa
p (siirsi sivun ”Metrofanes Konstantinopolin patriarkka” uudelle nimelle ”Metrofanes Konstantinopolin piispa”)
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 29. elokuuta 2014 kello 10.34

Pyhä Mitrofanis (Μητροφάνης Α´ / Metrofanes I) toimi Konstantinopolin eli silloisen Byzantionin piispana vuosina 306 – 314.

Keisarin sukulainen

Hänen isänsä, Dometios (Δομέτιος) oli Rooman keisari Probuksen (276-282) veli. Nähdessään pakanauskonnon valheellisuuden, Dometios alkoi uskoa Kristukseen. Kauheiden Rooman kristittyjen vainojen aikaan pyhä Dometios lähti Bysanttiin mukanaan kaksi hänen poikaansa, Probos ja Mitrofanis. Piispa Titus, mies, joka vietti pyhää elämää, opetti heille Herran lakia, mies pyhää elämää. Nähdessään Dometioksen kiihkeän halun seurata Herraa, pyhä piispa Titus (Τίτος, 242-272) vihki hänet presbyteeriksi. Tituksen kuoleman jälkeen nostettiin piispan valtaistuimelle ensin Dometios (272-303) ja sen jälkeen hänen poikansa, Probos (Πρόβος, 303-315) ja vuonna 316 pyhä Mitrofanis.

Konstantinopolin ensimmäinen patriarkka

Keisari Konstantinos tuli erään kerran Bysantiin ja oli iloinen kaupungin kauneudesta ja viihtyisästä ympäristöstä. Ja nähtyään pyhän Mitrofaiksen elämän pyhyyden ja viisauden, keisari vei hänet takaisin Roomaan. Pian Konstantinos Suuri siirsi kuitenkin pääkaupunkinsa Roomasta Bysantiin ja hän toi pyhän Mitrofaniksen mukanaan. Ensimmäinen ekumeeninen kirkolliskokous kokoontui 325 ratkaisemaan areiolaista harhaoppia. Konstantinos Suuri kirkolliskokouksen pyhien isien suomana myönsi pyhälle Mitrofanikselle arvonimen patriarkka. Näin pyhästä Mitrofaniksesta tuli Konstantinopolin ensimmäinen patriarkka.

Kirkolliskokous ja ennustuksia

Pyhä Mitrofanis oli hyvin vanha ja hän ei voinut olla läsnä kirkolliskokouksessa ja siksi hän lähetti sijaisekseen chorepiscopos (vikaaripiispa) Alexanderin. Kirkolliskokouksen päättyessä keisari ja pyhät isät vierailivat kipuilevan patriarkan luona. Keisarin pyynnöstä keisari pyhä nimesi itselleen arvoisensa seuraajan, hän oli piispa Alexander. Hän ennusti, että Paul (joka tuolloin oli lukija) nousisi piispanistuimelle Alexanderin jälkeen. Hän myös paljasti Aleksandrian patriarkka Alexanderille, että hänen seuraajansa olisi pappi pyhä Athanasios.

Kuolema ja pyhäinjäännökset

Pyhä patriarkka Mitrofanis kuoli 117-vuotiaana vuonna 326. Hänen pyhäinjäännöksiä ovat hänelle omistetussa kirkossa Konstantinopolissa.

On samalla hyvä huomata, että Pyhän Kolminaisuuden kanonia keskiyönpalveluksessa Oktoehoksessa ei ole säveltänyt tämä (patriarkka) Mitrofanis, vaan piispa Mitrofanis Smyrnalainen, joka eli 800-luvun puolessa välissä.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Konstantinopolin ensimmäistä patriarkkaa Mitrofanis Konstantinopolilaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 4. päivänä.

Katso myös

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Uskon ohjeeksi, lempeyden esikuvaksi | ja itsekieltäymyksen opettajaksi asian totuus osoitti sinut laumallesi. | Säentähden olet sinä saavuttanut alistumisellasi ylhäisen aseman | ja köyhyydessäsi rikkaudet. Rukoile, oi isä esipaimen Mitrofanis, | Kristusta Jumalaamme || pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 2.säv.

Sinä opetit ja säilytit Kristuksen opit suuresti enentäen laumaasi, oi pyhä Mitrofanis. Siksi elätkin enkelten kanssa iankaikkisen elämän ilossa. Rukoile lakkaamatta Kristusta puolestamme.

Minea

HAP