Kosmas Aitolialainen
Ortodoksi.netista
Pyhä apostolien vertainen pappismarttyyri Kosmas Aitolialainen (maallikkonimeltään Konstantinos) syntyi vuonna 1714 Megalo Dendrossa, joka sijaitsee Aitolian maakunnassa Luoteis-Kreikassa.
Opiskeluvuodet
Konstantinos opiskeli aluksi munkkidiakoni Ananias Derbeläisen johdolla ja myöhemmin jatkoi opiskeluaan Pyhällä Vuorella, Athoksella, Vatopedin luostarin koulussa, joka oli kuuluisa opettajistaan (kuten esimerkiksi Metsovosta kotoisin olevasta Nikolas Tzartzoulioksesta ja Eugenios Voulgariksesta, joka oli myöhemmin Ekaterinoslavin ja Khersonesin arkkipiispa vuosina 1775 - 1779).
Munkkivihkimys ja saarnauslupa
Jäätyään Athokselle Filotheoksen luostariin Konstantinos pyhitti elämänsä hengellisille asioille. Hänestä tuli munkki nimellä Kosmas ja myöhemmin hänet vihittiin pappismunkiksi. Hänellä oli suuri halu hyödyntää osaamistaan muitten kristittyjen parissa, ohjata heitä pelastuksen tielle ja vahvistaa heidän uskoaan. Tämä halu ajoi häntä liikkeelle ja etsimään omien hengellisten isiensä siunausta toimilleen ja näin ollen hän lähti Konstantinopoliin. Siellä hän opiskeli puhetaitoa ja sai ollessaan noin 45 vuoden ikäinen patriarkka Serafim II:lta (patriarkkana v. 1757-1761) ja myöhemmin hänen seuraajaltaan Sofronios II:lta (1774-1780) kirjallisen luvan saarnata Pyhää Evankeliumia.
Niinpä pyhä Kosmas alkoi julistaa evankeliumia ensin Konstantinopolin ja sen lähialueiden kirkoissa, sitten kulkien kauempana Tonavan alueella Pohjois-Kreikassa, Tessalonikassa, Veriassa (Beroiassa), Makedoniassa, Kimerassa, Akarnaniassa ja Aitoliassa sekä Agia Mauran, Kefallonian saarilla ja eräillä muillakin alueilla, etenkin Albaniassa.
Saarnatessaan juuri kaukaisessa Albaniassa, missä kristillinen hurskauselämä oli hävinnyt ja vaihtunut ihmisten karkeaan ja raakaan käyttäytymiseen, pyhä Kosmas johti ihmiset aitoon katumukseen ja parannukseen Jumalan Sanan avulla.
Kirkkokoulut ja toripalvelukset
Kosmaksen johdolla avattiin kirkkokouluja kaupungeissa ja kylissä. Kerrotaan, että niitä olisi ollut yhteensä noin 200 alkeiskoulua ja 10 jatkokoulua. Rikkaat antoivat varojaan kirkkojen kunnostamiseen, pyhien kirjojen ja huivien ostamiseen: kirjat pyhä Kosmas jakoi lukutaitoisille ja huivit naisille, kehoittaen heitä tulemaan kirkkoon seuraavan kerran huivi päässään. Rahaa saatiin myös rukousnauhoihin ja risteihin sekä kastemaljoihin: nämä pyhä Kosmas jakoi tavallisille ihmisille ja suuret maljat kirkkoihin, jotta lapset voitiin kastaa oikealla tavalla - upotuskasteella.
Koska kirkkojen oli vaikea saada hyviä saarnaajia kaikkialle, pyhä Kosmas neljän-viidenkymmenen papin kanssa kiersi alueita ja piti jumalanpalveluksia pelloilla, aukioilla ja toreilla, missä tuhannet ihmiset saattoivat rukoilla elävien ja kuolleitten puolesta ja ylistää Jumalaa. Useille paikoille, missä pyhä Kosmas pysähtyi ja saarnasi, pystytettiin puinen risti muistuttamaan tästä palveluksesta jälkeenpäinkin.
Profetioita ja marttyyrikuolema
Pyhä Kosmas tunnetaan monista ihmeistään, mutta nykyisin hänet muistetaan ennen muuta profetioistaan. Hän ennusti muun muassa nykyisen Kreikan alueen vähittäisen vapautumisen turkkilaisten vallasta, vapaustaistelun alkamisen kolme sukupolvea hänen jälkeensä ja päättymisen vuonna 1912. Lisäksi hän ennusti esimerkiksi puhelimen, television ja tietotekniikan valtakauden, sekä autot ja pommikoneet. Jotkut hänen profetiansa käsittelivät lopun ajan tapahtumia, jotka eivät ole vielä toteutuneet.
Pyhän Kosmaksen apostolinen palvelus sai marttyyrilopun elokuussa vuonna 1779. Turkkilaiset Kourt pashan määräyksestä pidättivät 65 vuoden ikäisen pyhän Kosmaksen ja hirttivät hänet. Hänen ruumiinsa heitettiin jokeen, josta kolme päivää myöhemmin pappi Markus löysi ruumiin ja pyhä Kosmas haudattiin lähelle Kolikontasin kylää paikkakunnan luostarin Jumalansynnyttäjän kirkon sisäänkäynnin viereen.
Reliikit ja muistopäivä
Jälkeenpäin osia hänen reliikeistään on siirretty eri puolille maailmaa. Ekumeeninen patriarkaatti kanonisoi pyhän Kosmaksen vuonna 1961. Ortodoksinen kirkko viettää hänen muistopäiväänsä vuosittain elokuun 24. päivänä.
Kirjallisuutta
- Athosvuoren Pyhän Andreaan skiitan veljestö: Pyhä apostolienvertainen pappismarttyyri Kosmas Aitolialainen (1714-1779). Elämä, opetukset, profetiat sekä jumalanpalvelustekstit ja anomuskanoni. Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön julkaisuja, 2002. (Kielennös lähteiden pohjalta sekä jumalanpalvelustekstien ja anomuskanonin käännös ynnä esipuhe, takakannen teksti ja viitteistö: Hannu Pöyhönen)